Fråga psykologen Fråga KBT-terapeuten Narcissism Utmattningssyndrom Hantera känslor Så fungerar dopamin ADHD Om MåBra

Ängslig och känslig för kritik? Då kan du ha det här syndromet

21 jun, 2025
Närbild på allvarlig kvinna vid fönster
Det finns tio olika personlighetssyndrom – och var tionde person har något av dem. Om ängslighet, social ångest och en skör självkänsla präglar ditt liv kan ett undvikande personlighetssyndrom vara förklaringen – särskilt om du också är rädd för att bli kritiserad och göra bort dig.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
4 sätt att sluta oroa sig över vad andra tycker om enBrand logo
4 sätt att sluta oroa sig över vad andra tycker om en

Ungefär var tionde person har ett personlighetssyndrom. De flesta har nog hört talas om narcissism, borderline och antisocialt personlighetssyndrom – men det finns ytterligare sju att ha koll på. Ett av dem är undvikande – eller fobiskt – personlighetssyndrom, som karaktäriseras av ängslighet, oro och ångest. Självkänslan hos dessa personer är väldigt skör.

– Undvikande personer är extremt obenägna att ta risker och är rädda för att göra bort sig, säger Helena Bingham Brewer, legitimerad psykolog på Psykoterapiforum i Uppsala.

Undviker sociala sammanhang

En person med undvikande personlighetssyndrom undviker således situationer där hen riskerar att bli avvisad eller kritiserad, som sociala sammanhang privat och yrkesmässigt. Man är hämmad, drar sig undan och vill inte engagera sig med andra om man inte är helt säker på att de tycker om en.

Annons

– Dessa personer är oerhört känsliga för kritik. De har otillräcklighetskänslor och får lätt skamkänslor – och skam är den svåraste känslan för oss människor att känna. De undviker också nya situationer och aktiviteter där de inte har koll. De känner sig underlägsna, ser sig som socialt odugliga och oattraktiva.

Personlighetssyndromens tre kluster

Kluster A

Udda och excentrisk personlighet

  • Paranoid
  • Schizoid
  • Schizotyp

Kluster B

Emotionellt instabil, dramatisk och oberäknelig personlighet

  • Histrionisk
  • Antisocial
  • Narcissistisk
  • Borderline

Kluster C

Räddhågad, ängslig och kontrollerande personlighet

  • Undvikande (fobisk)
  • Osjälvständig (ängslig/beroende)
  • Tvångsmässig

De undviker och är reserverade i nära relationer och vågar inte visa vem de är.

– Relationer handlar ju om kontakt och ömsesidighet. Att vara äkta med sig själv skapar tillit och en trygg grund. Men när man undviker att visa sitt äkta jag får man ju aldrig den tryggheten. Det blir oerhört svårt att få relationer att fungera. Till slut är det kanske partnern som backar ur relationen eftersom man aldrig får kontakt eller för att hen inte orkar bära den andra.

Helena Bingham Brewer
Helena Bingham Brewer är psykolog och föreläsare inom ämnet personlighetssyndrom och har tidigare jobbat som utredningspsykolog inom rättspsykiatrin.Foto: Abraham Engelmark

Jobba med rädslan för att bli bedömd

Helena Bingham Brewer menar att det är viktigt att söka hjälp om man misstänker att man själv – eller någon i ens närhet – lider av undvikandebeteende eftersom det begränsar livets alla områden, men poängterar också att personen själv måste vara motiverad till förändring.

Annons

– KBT är en väg och där handlar det om att försöka hitta alternativa sätt att tänka och bete sig. Man behöver också ha en gradvis exponering för ångestframkallande situationer, i små steg och under trygga omständigheter. Då kan man uppleva att rädslan för att bli bedömd och kritiserad klingar av.

En person med undvikande personlighetssyndrom behöver försöka jobba på att vara i känslan, även om den är obehaglig och överväldigande, berättar hon.

– Man behöver öva sig på att sjunka igenom olika känslor och upptäcka att där under finns ju faktiskt jag. På så sätt kan man bearbeta känslor av avvisande och underlägsenhet.

Min hälsa #9 – Vad är skillnaden mellan narcissister och psykopater?Brand logo
Min hälsa #9 – Vad är skillnaden mellan narcissister och psykopater?

Även interpersonell psykoterapi, IPT, har varit varit hjälpsamt för många undvikande personer, liksom gruppterapi, berättar Helena Bingham Brewer.

Annons

– Där får man dela erfarenheter med andra och träna på sociala färdigheter, i en miljö där man kan vara trygg och andra kanske delar ens känslor så man får förståelse och validering. Det tror jag är en jätteviktig del för att våga öppna upp sig.

Fler personlighetssyndrom som du kanske inte visste fanns

Tvångsmässig

För en person med tvångsmässigt personlighetssyndrom är ordning och reda, scheman, listor och regler extremt viktigt. Man fokuserar på detaljer till den grad att själva huvudsyftet med det man ska göra går förlorat. Den här perfektionismen är genomgripande både i arbete, skola och privatliv. Man är överdrivet hängiven till arbete och produktivitet och överdrivet stelbent och samvetsgrann, även när det gäller moral eller etik och värderingar. De har svårt att delegera och litar inte på att andra ska klara av uppgiften, utan de vill ha full kontroll.

Osjälvständig

En person med osjälvständigt – eller ängsligt – personlighetssyndrom är beroende av bekräftelse och validering från andra. Man har väldigt svårt att fatta beslut själv och behöver råd från andra. Dessa personer har en brist på tillit till sig själv och kan ta till extrema åtgärder för att få stöd och bekräftelse. De känner sig obekväma och hjälplösa när de är ensamma och tar en relation slut söker de sig ofta till en ny relation för att få stöd och trygghet.

Histrionisk

Det här symtomen kännetecknar en person som gör allt för att vara i centrum. De visar ofta upp ett förföriskt eller sexuellt provocerande beteende för att få uppmärksamhet. De här personligheterna är otroligt expressiva i känslor och skiftar väldigt snabbt mellan ytliga känslouttryck. De har också ett sätt att prata som är väldigt vagt och ofta överdrivet. De uppfattar relationer som mer intima än de verkligen är. De blir lätt sårade av andras påpekanden och påverkas lätt av andra.

Paranoid

Här handlar det om en stark misstänksamhet och misstro mot andra människor. Man tror att de vill en illa. Man tolkar neutrala och vänliga handlingar som hotfulla och fientliga och misstänker att andra utnyttjar, lurar eller skadar en. De blir fientliga och avståndstagande för att skydda sig. De är också jättekänsliga för kritik och upplever det som en personlig attack. De är ofta ensamma.

Schizoid

Den schizoida är distanserad i relationer, undviker nära kontakt och föredrar att vara ensam. De är nöjda, känslomässigt avflackade och har en begränsad förmåga att uttrycka sina känslor i samspel med andra. De är ofta ganska ointresserade av sociala sammanhang eller sexuell aktivitet. De reagerar inte så mycket på beröm eller kritik utan det är deras inre värld som styr.

Schizotyp

Den schizotypa har ovanliga tankemönster, kanske ett magiskt tänkande eller en tro på övernaturliga fenomen och speciella förmågor. De kan tro att andra människor kan läsa deras tankar och kan också ha perceptuella förändringar. De undviker också sociala sammanhang. De har ofta avvikande, excentriska kläder och ovanliga hållningar och talstilar. De lider ofta av mycket ångest och depression.

Foto: Shutterstock/TT

Annons