Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

7 orsaker till ångest – som går att åtgärda

25 aug, 2023 
Splitbild: Kvinna håller sig för bröstet, kvinna sitter med huvudet i händerna
Ångest förknippas oftast med hur vi mår psykiskt. Men den kan även triggas igång av kroppen – till exempel vid magproblem, hormonsvängningar eller efter att ha druckit för mycket kaffe. Så här tar du reda på vad din ångest beror på!
Annons

Det är lätt att förstå varför en småbarnsmamma som har gått upp åtta gånger på natten för att trösta sitt kolikbarn, hoppat över frukosten, och dessutom hotas av inkasso, får en ångestattack. Men att plötsligt få ångest trots att man mår helt okej och inte har några yttre stressorer i sitt liv kan vara skrämmande.

7 tips för att hantera perfektionism och prestationsångestBrand logo
7 tips för att hantera perfektionism och prestationsångest

Håller man på att bli galen? Kan det vara en hjärntumör? Sannolikt inte. I stället kan ångesten ha en helt naturlig förklaring – som kommer från kroppen.

– Det finns en mängd olika saker som kan trigga igång ångest, till exempel att man har sovit dåligt eller att man är dagen efter. Även för mycket kaffe är ökänt för att kunna ge ångestattacker. Vissa läkemedel, som kortison, kan också förstärka ångest, säger Erik Andersson, psykolog och forskare vid institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska Institutet.

Annons

Sköldkörteln kan ligga bakom ångest och depression

Svängningar i hormoner kan vara en annan trigger: Sköldkörtelrubbningar kan leda till både depression och ångest.

– Vi vet också att hormonförändringar vid menstruation kan förvärra ångest, bland annat uppger 30 procent av kvinnor med tvångssyndrom att deras ångest ökar när de har PMS.

Han berättar att personer med IBS också kan reagera med ångest på sina symtom från magen.

– Att magen bubblar igång kan utlösa panikattacker hos vissa personer med IBS. Även personer med kräkfobi är jättekänsliga och kan reagera med ångest på sina symtom. De här personerna blir lätt övervaksamma för symtom från kroppen. Tränar man på att gradvis rida ut situationen i stället för att fly, brukar ångesten också släppa, säger han.

Psykologens första råd vid ångest

Erik Anderssons första råd är att kontakta sin husläkare för att utesluta att kroppsliga sjukdomar ligger bakom ångesten.

Annons

Ursprungligen är ångest en automatisk och nödvändig överlevnadsmekanism som varnar oss för en hotande fara. Man kan känna allt från ett diffust obehag och en stark oro till regelrätta panikattacker.

– Ångest behövs för att aktivera oss när vi är hotade till livet, säger Erik Andersson.

7 orsaker till ångest – som går att åtgärda

  1. Hunger kan påverka blodsockret och därmed också ditt humör. Förebygg med ett mellanmål!

  2. Magproblem som IBS kan göra att man hamnar i en ond cirkel. När magen kör i gång kan man bli stressad och få ångest. KBT kan hjälpa.

  3. Sömnbrist gör oss både deprimerade och ångestfyllda. Se till att prioritera sömnen!

  4. För mycket kaffe ger en koffeinöverdos som gör oss darriga och spända. Testa koffeinfritt.

  5. Dagen efter-symtom (kallas "hangxiety" efter hang over och anxiety – baksmälla och ångest). Drick med måtta, eller inte alls.

  6. Mellan doserna-abstinens som inträffar strax innan det är dags att ta nästa dos av vissa mediciner. Kolla med din läkare om du kan behöva ta medicinen vid ett annat klockslag i stället.

  7. Ägglossning har i studier visat sig öka ångest hos vissa kvinnor, särskilt dagarna före.

Hunger kan uppfattas som hot

Idag är vi dock inte hotade till livet lika ofta som förr. Numera är det ofta en tanke eller känsla som gör att kroppen reagerar med ångest. Men ibland kan ångesten starta till synes helt utan orsak – eller snarare helt utan en orsak som man brukar koppla till ångest.

Annons

Kanske hade du hoppat över en måltid och kroppen uppfattade hungern som ett hot? En annan tänkbar orsak är att man tar medicin mot exempelvis depression och det är länge sedan du tog den förra dosen. Då kan ångesten helt enkelt triggas av att medicinen går ur kroppen. Sådana orsaker går att åtgärda, bara man känner till dem, till exempel genom att äta ett mellanmål, ta sin medicin tidigare, undvika kaffe och alkohol eller att gå och lägga sig tidigare.

– Man får lägga pussel för att hitta orsaken. När kom ångesten? Vad hände precis innan? Tänkte du på något särskilt eller kände du någonting i kroppen? Skriv gärna dagbok för att ringa in vad ångesten kan bero på, tipsar Erik Andersson.

Har man konkreta orosmoln hängande över sig kan man behöva hjälp att åtgärda den, till exempel genom att få ekonomiskt stöd eller prata med kurator.

– Hittar man ingen konkret orsak eller en bakomliggande sjukdom kan psykologisk behandling på internet vara ett första steg. Det är en flexibel behandling som fungerar bra för många, säger Erik Andersson.

Annons