Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

Min systers man är våldsam – hur kan vi hjälpa henne och dottern?

27 nov, 2023 
Orolig kvinna står vid fönstret och pratar i telefon
"Louise" är orolig för hennes syster och systerdotter, vars make och pappa kontrollerar allt och är våldsam. Hon har gjort en orosanmälan men har knappt hört av systern sedan dess. "Vad kan vi göra?" frågar hon socionomen Maria Jacqueline Bratt.
Annons

Fråga: Jag vet inte vart jag kan vända mig utan griper efter ett halmstrå och vänder mig till dig. Brevet är långt så jag hoppas du orkar läsa. Jag har inte längre någon kontakt med min syster eftersom hennes man tycker att jag och familjen ifrågasätter så mycket. Han säger att vi ska lämna dem och deras lilla dotter ifred. Min syster får inte längre prata med någon av oss i familjen utan att han är med och styr och godkänner vad som får sägas och inte. Vi är så oroliga för deras dotter som vi kan kalla Lisa. Min syster har ringt till vår andra syster nästan dagligen och gråtit. Hennes man arbetar inte utan de lever bara på hennes lön. Han slår dem inte utan ”puttar” henne bara, enligt min syster.

Lisa har aldrig fått gå på förskola för enligt pappan tar de inte hand om henne ordentligt. Nu har hon dock börjat skolan. Vi har aldrig fått ha kontakt, aldrig firat hennes födelsedag. Enstaka gånger har vi fått träffas och då älskar Lisa att leka med sina kusiner. Hemma hos dem är det mörkt med vissa fönster förtejpade, mycket skräp och rörigt. Vi vet att det förekommit några orosanmälningar från tandvården och sjukvården.

Annons

En gång åkte min syster till en kvinnojour och tog med Lisa. Hon ville lämna sin man och börja ett nytt liv. Men maken kontaktade henne hela tiden och till sist flyttade hon hem igen. Efter det har vi knappt sett henne alls. Vi i familjen gjorde då en orosanmälan och vi vet att även kvinnojouren gjorde det. Kan vi lita på att socialen håller koll på familjen? Jag sätter mitt hopp till dig. Vad kan jag och familjen göra? Hur mår min syster och hur mår Lisa? Har vi gjort allt vi kan? /Louise

Lever du eller någon i din närhet med våld i en nära relation? Hit kan du vända dig:

  • I akuta situationer ska du ringa till 112. Polisen kan ge råd, hjälpa till med en polisanmälan och bistå med information om skyddsåtgärder och ansökan om kontaktförbud.
  • Kommunens socialtjänst har ansvar för att ge stöd till personer som blir utsatta för våld.
  • Kvinno- eller tjejjour kan ge krisstöd i en akut situation och även ge stöd med att bearbeta erfarenheterna efteråt. På ROKS hemsida kan du hitta din närmaste jour.
  • Den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen når du på 020-50 50 50. Du kan vara anonym när du ringer till Kvinnofridslinjen.
  • Det finns en rad hjälporganisationer som kan ge stöd och råd till kvinnor som utsätts för våld i en nära relation. Du hittar fler länkar hos 1177 Vårdguiden.

Källa: 1177 Vårdguiden

Socionomen Maria Jacqueline Bratt svarar: "Situationen är allvarlig"

Kära du. Jag blir väldigt berörd när jag läser ditt långa brev som jag tyvärr tvingats korta ner väldigt mycket. Det är en riktigt hemsk situation ni befinner er i, både din syster, lilla Lisa samt ni anhöriga. Din syster och hennes dotter är uppenbarligen fast i ett väldigt destruktivt förhållande som din syster utan framgång försökt att lämna. Att så många anmälningar gjorts från olika håll visar tydligt att situationen är allvarlig. Jag tror säkert att ni har gjort så gott ni kunnat och som utomstående är det väldigt svårt att agera.

Annons

Maria Jacqueline Bratt

  • Maria Jacqueline Bratt är socionom med lång erfarenhet av bland annat konflikthantering och samarbetssamtal.
  • Hon svarar på frågor som rör relationer – oavsett om det handlar om familj, kollegor, släkt eller kärleksrelationer.
  • Vill du läsa fler artiklar av Maria Jacqueline? Klicka här.

Till syvende och sist är det den beröra kvinnan som måste agera och bestämma sig för att lämna, vilket vi alla vet kan vara väldigt svårt. Du undrar hur din syster och Lisa mår och det vet jag förstås inte, men det är ingen vild gissning att säga att ingen av dem mår särskilt bra.

Vi har ett skyddssystem i Sverige där myndigheter, skola och sjukvård har anmälningsplikt om de misstänker att barn far illa. Den saken har tydligen också fungerat. Vad som sedan händer är att socialtjänsten har skyldighet att utreda hur barnet har det och att agera om barnet far illa. Tyvärr kan socialtjänsten ibland fallera och fungerar inte alltid optimalt. Hur det fungerar i den kommun Lisa bor i kan jag förstås inte uttala mig om. Det ni kan göra är att fortsätta anmäla när och om ni får vetskap om saker som händer i Lisas hem. Vi får också hoppas att skolan, som ju bör träffa Lisa dagligen, tar ansvar och reagerar om det behövs.

10 tidiga varningstecken på en våldsam relationBrand logo
10 tidiga varningstecken på en våldsam relation

Det ni i övrigt kan göra är att fortsätta försöka stötta er syster i att lämna sin man. Ni kan också själva kontakta Kvinnofridslinjen på telefonnummer 020-50 50 50 och få råd och stöd om hur ni som närstående kan hjälpa på bästa sätt. Ni kan också läsa lite på kvinnofridslinjen.se. Detta forum drivs på uppdrag av regeringen som stöd för utsatta och närstående.

Annons

Jag hoppas verkligen att din syster och lilla Lisa får stöd att komma ifrån den här mannen för att kunna leva ett normalt liv fritt från våld och misär.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: Shutterstock/TT

Annons