SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Kan man få influensa och corona samtidigt? Det här vet vi idag

25 nov, 2020 
kvinna har både influensa och corona
För att inte få både coronaviruset och säsongsinfluensa är det extra viktigt att vaccinera sig i år. Det här är vad man vet hittills.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Fem vanliga frågor och svar om covid-19Brand logo
Fem vanliga frågor och svar om covid-19

Som om det inte vore nog med coronaviruset så finns det ju också den vanliga, årliga influensan att ta hänsyn till. I år har man satsat extra mycket på att vaccinera riskgrupper mot influensan som vanligtvis härjar som mest under vinterhalvåret här i Sverige.

Vaccinera mot influensa för att hindra att få båda

Folkhälsomyndigheten informerar om att det under en pågående pandemi är extra viktigt att både riskgrupper och vårdpersonal vaccineras. Dels för att vi redan har hård belastning på sjukvården men främst för att skydda personers hälsa, och liv, förstås.

AnnaSara Carnahan, epidemiolog på enheten för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten, uttalar sig hos FHM och säger att:

– Vaccination mot influensa är än viktigare under pågående pandemi för att skydda personer som har en ökad risk att bli svårt sjuka i influensa.

Vaccin mot influensa är ännu viktigare under corona
Den här influensasäsongen vill man att extra många vaccinerar sig.

Några få har haft både corona och influensa samtidigt

I USA, Storbritannien och Kina har några få fall rapporterats där personer har haft både coronaviruset och vanlig influensa.

Annons

Man har inte riktigt kunnat dra några slutsatser än, med så få drabbade, mer än att de som hade det hade ett tufft sjukdomsförlopp, skriver Huffpost, som även skriver att även om man idag inte tror att sannolikheten är så stor att man smittas av både influensan och coronaviruset samtidigt så finns ändå möjligheten.

Samt att det finns en allmän tro att covid-19 och influensa samtidigt kan vara förödande. Något som Matthew Heinz, läkare som behandlat patienter som haft både influensa och andra vanliga coronavirus samtidigt bekräftar när han berättar om de patienter han själv vårdat:

– De ser sämre ut, de låter sämre, det tar längre tid att återhämta sig.

Kvinna ligger sjuk i antingen influensa eller corona
Det kan vara svårt att veta vad som är corona och vad som är säsongsinfluensa.

Risken ökar för allvarligare sjukdomsförlopp

I en studie från Storbritannien kom man fram till att risken för att dö var dubbelt så stor om man både har influensa och covid-19 samtidigt mot om man endast har covid-19. Risken för att de skulle komma att behöva intensivvård var också större. Liknande resultat har forskare i Kina och Iran kommit fram till.

Annons

En förhoppning är att social distansering och andra restriktioner gör att säsongsinfluensan inte kommer att få samma spridning i vinter som den vanligtvis får annars. Men professor Ian Barr vid Världshälsoorganisationen är orolig för att infektion av ena viruset ska öka risken för att få det andra.

– Det är oftast värre att bli infekterad av två eller tre virus samtidigt än av ett, säger han till tidskriften Science.

Både vanlig influensa och covid-19 kan ge andningsbesvär, inflammation i kroppen och leda till mindre syre i blodet. Det som kallas säsongsinfluensa sätter sig oftast i svalget och övre luftvägarna. Viruset sprids i luft, genom droppar eller kontakt. Det kan vara svårt att veta skillnaden mellan covid-19 och säsongsinfluensa.

Källor: FHM, 1177 & Huffpost Foto: TT

LÄS MER:

Så blir 2021 med corona – enligt experterna

Expert: Den här gruppen borde vaccineras först

De här biverkningarna kan du få av coronavaccin

Så många dör av influensa varje år i Sverige

Annons