FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Så många dör av influensa i Sverige varje år

31 mar, 2020 
Just nu sprids ett nytt coronavirus runt om i världen, och många vill jämföra det med vanlig säsongsinfluensa. Men hur många dör egentligen av den årliga influensan? Vi reder ut!
Annons
2020: Då ska du vaccinera digBrand logo
2020: Då ska du vaccinera dig

Varje år har vi minst ett influensavirus som härjar i världen, och även i Sverige. Viruset kan ibland mutera vilket gör att vi vissa år har svårare epidemier än andra år, när luftvägsinfektionen orsakar många sjukskrivningar och en överdödlighet bland äldre.

Vissa typer av influensa – det finns A, B, C och D – slår hårdare mot vissa riskgrupper. Därför är det viktigt att de som tillhör dessa riskgrupper vaccinerar sig i tid, helst innan jul. A och B är de vanligaste typerna. De ger klassiska influensasymptom, medan C brukar visa sig lite mildare. D har ännu inte upptäckts hos människor, men är däremot vanlig hos boskap.

Hur många dör av vanlig influensa?

Influensa har orsakat omfattande pandemier genom historien, som spanska sjukan 1918 och svininfluensan 2009 – och inte minst coronakrisen vi ser just nu. Då är det många fler som insjuknar, och oftast även många fler som dör.

Men hur många dödsfall orsakars egentligen av vår vanliga säsongsinfluensa?

Annons

Det är en väldigt varierande siffra, men kort sagt ligger siffran de allra flesta år under 1000 personer i Sverige. Oftast ligger siffran mellan 200-700 personer. Den globala siffran ligger mellan 290 000 – 650 000 dödsfall, eller en dödlighetssiffra på mellan 0,1-0,3 procent. WHO räknar med att omkring 3 – 5 miljoner människor smittas av influensa varje år.

Diagrammet bygger på siffror från Socialstyrelsen.

Riskgrupper influensa

Även när det gäller den vanliga influensan finns det vissa riskgrupper som drabbas värst. Riskgrupper för influensa, och de som främst rekommenderas att vaccinera sig, är dessa:

  • Gravida
  • Personer med kronisk hjärt- eller lungsjukdom
  • Personer med nedsatt immunförsvar
  • Personer med diabetes
  • Personer med annan svår, kronisk sjukdom
  • Personer som är äldre än 65 år

Det är ofta också följdsjukdomar till influensa som orsakar flera dödsfall, inte minst lunginflammation. Siffror från Socialstyrelsen visar att omkring 2000-3000 dödsfall orsakas av lunginflammation kopplad till influensa varje år.

Annons

Vill du veta hur farligt covid-19 är jämfört med den vanliga influensan? Se den här smarta bilden!

Källor: SCB, Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten, WHO  Foto: TT

LÄS MER:

Coronavirus eller vanlig influensa? Här är skillnaderna!

Hela familjen drabbades av corona: Alla fick olika symtom

Så mycket mindre rör vi på oss nu – i Sverige och övriga världen

Senaste nytt om Corona i Sverige, och i världen:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Hur ser spridningen av coronaviruset ut i världen just nu, vad är det för skillnad mellan säsongsinfluensa och på covid-19? Här har vi samlat alla våra artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här

Annons