6 färska hälsosanningar som kommer ge dig nya vanor

2014 sommarpratade bakteriologiprofessorn och överläkaren Agnes Wold om moderna myter om hälsa och kvinnor inom forskarvärlden. Sedan dess har hon varit en etablerad sanningssägare med rockstjärnestatus.

 

Redan för 20 år sedan röt Agnes Wold och forskarkollegan Christine Wennerås ifrån med en artikel i DN debatt, när de såg att endast 4 av 26 åtråvärda tjänster som forskarassistent gick till kvinnor. Genom gediget grävarbete kunde de spräcka myt efter myt om att få kvinnor doktorerade inom medicin, att de inte sökte tjänster eller att de inte var meriterade och kompetenta.

Deras resultat blev enorma riksnyheter och skakade om forskarsverige.

Här listar vi fler gånger då Agnes Wold levererat sanningar värda att ta till sig:

När hon spräckte vattenmyten

Minns ni när alla, alltid hade en flaska vatten med sig av rädsla att bli uttorkade? Agnes Wold höll inte med, och avlivade snabbt myten.

”Nej! Att det skulle vara fräscht, nyttigt och bra att dricka vatten är bara nonsens. Vi ska dricka när vi blir törstiga, varken mer eller mindre. Kroppen reglerar detta själv och signalerar till oss när vi bör fylla på med vätska,” sa hon till Expressen.

När hon sa åt oss att sluta vara så rädda för förkylningar

Förkylningar orsakas av virus som sprids mellan människor genom små droppar. Det finns ett hundratal olika förkylningsvirus, och det enda sättet att bli immun är att smittas. Som vuxen är alltså risken mindre än för barn att bli förkyld, cirka 2-3 gånger per år mot 6-8 för barn.

Agnes Wold har längre hävdat att det är absurt hur mycket människor som i övrigt är friska oroar sig för att bli förkylda – det är helt enkelt något som kommer med vårt sociala levnadssätt.

– I stället för att voja sig över förkylningar kan man lämpligen tänka på att varje förkylning tränar immunförsvaret, sa hon till GP.

När hon fick oss att sluta städhetsa

Många har uppfattningen att bara vi städar och håller hemmet dammfritt minskar vi risken att bli sjuka eller allergiska. Det är helt fel, säger Agnes Wold. Hon menar att särskilt unga människor är rädda för bakterier och knappt vågar ta i räcken på bussen.

– Det ger en massa ångest och det kostar tid och pengar.

Bakterierna behöver fukt för att överleva och bäst trivs de i sin naturliga miljö – på oss människor.

Därför är det så tokigt att städa i tid och otid. Det minskar inte risken för sjukdomar, säger hon.

Vad gäller allergi så är det kopplat till vårt immunsystem och har ingenting med damm att göra, säger hon.

När hon synade ”bluffen” om handsprit

Handsprit har blivit allt vanligare på arbetsplatser, och till och med i våra hem. Agnes Wold menar att det hänger ihop med vår överdrivna rädsla för att bli sjuka, och att vårt användande har blivit fullkomligt överdrivet.

– Handsprit hör hemma i sjukvården. Det är en gåta varför folk använder det. Det är helt onödigt att unga människor oroar sig så mycket för att få en liten förkylning. Det är priset vi får betala för att leva som vi gör. Infektioner sprids mellan människor men vårt immunförsvar är inställt på att klara av sånt här, säger hon till Svt.

Dessutom förklarar hon att spriten inte hjälper mot virus, och det är just vad de vanliga förkylningarna och influensorna är.

När hon sa att föräldrar inte måste hålla sina barn inne

På grund av rädsla för förkylningsviruset RS har det spridits en uppmaning till föräldrar att inte gå ut med sina småbarn till platser med många andra människor. Det menar Agnes Wold är helt absurt, med tanke på hur det påverkar föräldrarna.

– Att kvinnor ska sitta hemma ensamma med sina ungar de första 3-6 månaderna är inte klokt! Man kollapsar ju om man inte får gå ut och fika och se folk, har hon sagt.

När hon förklarade att vi inte kan tänka bort sjukdom

Agnes Wold har pratat mycket om myten att vi måste fokusera på att vara glada och tänka positivt för att må bra och inte bli sjuka. Till exempel finns en föreställning om att vi kan drabbas av cancer om vi inte har rätt inställning, men det är helt falskt och leder bara till ökad ångest, säger hon.

– Det är tillräckligt tråkigt att ligga där och inte kunna sova för att man är stressad, men det blir ju inte bättre av att någon har tutat i en att man dessutom blir sjuk och dör av cancer, sa hon till Chefstidningen.

Alla andra gånger hon har sagt briljanta saker

Agnes Wold har också spräckt flera myter om amning, föräldraskap, att naturlig mat alltid är nyttigast, och en lång rad andra saker som många av oss lever efter. Så har du inte börjat följa hennes arbete ännu är det helt klart dags att göra det nu.

Utvald läsning