FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Blir barnen sjuka av kyla? Experten förklarar!

09 nov, 2016 
Hade mamma rätt när hon hävdade att vått hår utan mössa gör dig sjuk? Både ja och nej, säger en norsk expert…
Annons

Vintertider är förkylningstider, och nu är både influensavirus och diverse bakterier fullt upptagna med att smitta oss. Men blir vi verkligen sjuka av att gå utan mössa? Och varför hjälper varm dryck mot förkylningar? Här är några smarta sanningar om snuva!

Sjuk av kyla?

– Du kan promenera runt i veckor med vått hår och våta sockor utan att bli sjuk. Så länge du gör det i ensamhet på Svalbard, säger den norska läkaren Brynjulf Barexstein, till tidningen KK.

Det är alltså inte kylan som gör oss sjuka, det krävs en smitta för att trilla dit.

Men mammas förmaningar om att inte bli kall var inte helt fel. När kroppen kyls ner blir vi mindre motståndskraftiga mot infektioner.

Att gå utan mössa när det är kallt ute gör att kroppen snabbt kyls ner, har du dessutom vått hår så ökar du nedkylningstakten, enligt samma källa.

Vätska är viktigt!

Att dricka under förkylningstider är klokt, oavsett om det är te med honung eller vanligt vatten. Dricker du för lite blir dina slemhinnor torra, och det blir genast lättare för bakterier och virus att få fäste i näsa och hals.

Annons

Glöm inte halsduken

Det är inte bara en värmande och snygg accessoar. Halsduken fungerar också som ett effektivt stopp mot de allra vanligaste förkylningsvirus som sprids via droppsmitta. Ha som vana att ha halsduken över näsa och mun om du står nära någon som hostar och nyser.

En god handhygien, sunda sömn- och kostvanor och motion är andra faktorer som hjälper dig stå emot förkylningsangreppen.

Förkyld? Här är bästa huskurerna!

Klicka på länken ovan för att ta del av redaktionens och läsarnas bästa hemmafix mot rinnande näsa, halsont och feber. Bidra gärna med egna tips!

 

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

Annons