Fråga läkarenSköldkörtelnSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTBE

Mitt i coronakrisen: Ny svininfluensa sprids i Kina

01 jul, 2020 
Ett nytt virus som spridits från djur till människa har upptäckts i Kina. Det är släkt med det virus som orsakade svininfluensan 2009, och har allt som krävs för att orsaka en ny pandemi – förutom en viktig detalj.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

7 saker vi vill njuta av efter coronaBrand logo
7 saker vi vill njuta av efter corona

Vi är långt ifrån att ha kontroll över den rådande pandemin med coronaviruset SARS-CoV-2 – och nu har forskare upptäckt ett nytt virus med potential att orsaka ännu en pandemi.

Det är kinesiska forskare som upptäckt en ny typ av svininfluensa, som redan tros ha smittat upp till tio procent av de som jobbar med grisar i Kina. Det rapporterar de om i en studie som publicerats i den amerikanska vetenskapliga tidskriften PNAS.

Släkt med svininfluensan 2009

Det nya viruset, som fått namnet G4, kommer från samma virusstam som H1N1 – svininfluensan som drog över världen 2009. Under en stor studie mellan 2011-2018 tog man tester från 30 000 grisar i Kina och kunde särskilja 179 olika virustyper, de flesta av ett slag som dominerat bland grisar sedan 2016.

Under experiment på bland annat illrar kunde man se att just G4 var en typ som var väldigt smittsam och snabbt förökar sig även i mänskliga celler. Och de immunceller vi har mot vanliga säsongsinfluensor tycks inte ge något skydd mot G4.

Annons

Smittar inte mellan människor

Man har hittat antikroppar mot viruset hos upp till tio procent av de som jobbar i grisindustrin, och omkring 4,4 procent av befolkningen i stort tycks också ha varit smittade. Inget tyder än så länge på att viruset kan spridas mellan människor, vilket är forskarnas stora oro.

– Det finns inga bevis på att G4 cirkulerar mellan människor, trots fem år av omfattande utsatthet, det är huvudkontexten vi måste komma ihåg, säger Carl Bergstrom, biolog vid University of Washington, till The Guardian.

Både Världshälsoorganisationen WHO och kinesiska myndigheter förklarar att man tar rapporten på största allvar och kommer att jobba med att stoppa spridningen och noggrant studera alla prover och resultat.

När svininfluensan H1N1 började spridas i stora delar av världen 2009 vaccinerades drygt 60 procent av Sveriges befolkning. Omkring 500 av dessa, många barn, drabbades senare av den neurologiska sjukdomen narkolepsi. I Sverige hade 27 dödsfall rapporterats in till följd av influensan i mitten av februari 2010, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Källa: The Guardian, SVT  Foto: TT

Läs mer:

WHO: Coronaviruset är 10 gånger dödligare än svininfluensa

Myndigheterna varnar för ökad svininfluensa

Coronapandemins slut: 4 möjliga scenarier

Annons