SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Så länge smittar influensan - här är expertsvaret

19 dec, 2018 
AvErika Garmelius
Så länge smittar influensan.
Influensan är som mest intensiv nu under vintern då det är lättare för viruset att sprida sig i den kalla luften. Du kan smitta även om du inte upplever några symptom eller känner dig sjuk.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Hög feber, huvud- och muskelvärk, hosta och röda inflammerade ögon är typiska kännetecken för influensan. Vissa grupper som gravida, äldre eller de som lider av kronisk hjärt- eller lugnsjukdom kan bli allvarligt sjuka. Därför att det viktigt att vaccinera dig om du befinner dig i riskzonen, dock råder det vaccinbrist på vissa håll i landet.

Så blir du smittad av influensa

Viruset sprids genom luften när någon som är sjuk hostar, nyser eller andas ut. Du kan även bli smittad genom att ta i hand med någon som är sjuk eller på något sätt kommer i kontakt med den personen, säger Annasara Carnahan epidemiolog på folkhälsomyndigheten. Det tar ungefär en till tre dagar från att du har blivit smittad till att du blir sjuk och normalt sätt är du sjuk i cirka en vecka. Du kan även känna dig trött i några veckor därefter. Det är lättare att influensan smittar inomhus som på bussar eller arbetsplats då viruset kan sprida sig mer effektivt.

Annons

Så länge smittar influensa

Influensan smittar så länge du känner av symptomen men det är som värst när du känner dig som sjukast. Dessutom kan du smitta dagen innan du upplever några symptom berättar Annasara Carnahan. Generellt sätt är smittrisken längre om du lider av någon sjukdom som påverkar immunförsvaret. För att inte smitta andra människor är det viktigt att tvätta händerna, speciellt när du hostar eller nyser och stanna hemma så länge du har feber eller känner dig sjuk. Tänk även på att hosta och nys i armvecket alternativt i en pappersnäsduk för att minska spridningen. Även om du har drabbats av influensan blir du inte immun, det kommer nya former av influensa varje år.

Så kan du undvika influense

För att minska risken att du ska bli drabbad av influensan bör du tänka på detta.

  • Tvätta händerna ofta och noggrant med tvål och vatten.
  • Använd handsprit.
  • Försök att inte inte röra ögon, näsa och mun.
  • Kom inte i kontakt med människor som är smittade.

Folkhälsomyndighetens rapport från vecka 49 2018 visar på 94 rapporterade fall av influensan. Själva epidemin har inte brutit ut ännu utan brukar generellt komma efter julen då vi återvänder till skola och arbete. Hittills i år har fler vaccinerat sig än vanligt: 41,9 procent av de som är 65 år eller äldre, jämfört med 38 procent under samma period 2017.

Källa: 1177 vårdguiden, Folkhälsomyndigheten

Foto: IBL

LÄS MER: Hur många i Sverige dör av influensa varje år?

Annons