Fråga läkarenSköldkörtelnSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstTBE

Därför kommer flunsan NU!

05 dec, 2016 
Däckad? Skyll på vädret! För efter en kall vecka kommer influensaepidemin igång på allvar. Nu vet forskare hur det hänger ihop!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Förra veckan var kall med minusgrader på många håll och det kan få även den bäste att bli sjuk den här veckan… För vädret spelar faktiskt en stor roll för  spridningen av influensa och andra luftvägsvirus, visar en ny studie.

Forskare vid Sahlgrenska akademin i Göteborg har jämfört väderstatistik från SMHI med virusprover under tre säsonger. Det man såg var att det går att förutsäga när en epidemi bryter ut med hjälp av vädret: Efter en vecka med en medeltemperatur under noll exploderar influensaepidemin på allvar.

Läs också: Har du en förkylning – eller influensan?

Förklaringen är att de vätskedroppar som omger viruset flyger längre och bättre när vädret är kallt och torrt. De små partiklarna färdas helt enkelt längre sträckor och smittar fler personer. Detta gäller även andra virus som orsakar luftvägsinfektioner.

En tröst är att förkylningsvirus inte verkar sprida sig effektivare efter en köldknäpp…

Men hur skyddar man sig mot influensan? Rekommendationen är fortfarande densamma: Tvätta händerna och hosta och nys i armvecket.

Källa: Göteborgs universitet

 

5 goda skäl att stanna hemma när du är sjuk

Sitt inte på kontoret och snörvla – gå hem och kurera dig!

Läs också: 5 goda skäl att stanna hemma när du är sjuk

Annons