Fråga läkarenSköldkörtelnSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstTBE

Därför är det extra viktigt att ta influensavaccin i år

24 sep, 2020 
Det kan vara klokt att vaccinera sig mot influensan i år. Men inte bara för att avlasta vården. Att få säsongsinfluensa och covid-19 samtidigt fördubblar risken att dö, visar forskning.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 saker som hjälper vid förkylningBrand logo
5 saker som hjälper vid förkylning

Årets influensasäsong är bara månader bort och många smittskyddsexperter fasar redan för en ”twindemi” i vinter, alltså en tvillingpandemi med både säsongsinfluensa och covid-19 samtidigt. Oron handlar inte enbart om att vården riskerar att bli överbelastad. Det handlar också om att fler kan bli livshotande sjuka om de drabbas av båda sjukdomarna vid samma tidpunkt.

Därför ska man vaccinera sig mot influensa

Brittiska forskare såg under årets första månader att risken att dö var dubbelt så stor för dem som hade covid-19 och säsongsinfluensa samtidigt. Av de som togs in på sjukhus med enbart covid-19 avled 26,9 procent. Av dem som hade både covid-19 och influensa avled 43 procent. Även om studien var liten, finns det annan pågående forskning som pekar åt samma håll: Att få båda sjukdomarna samtidigt kan göra att man får en svårare sjukdom och det kan bli ödesdigert, särskilt för äldre och riskgrupper som redan har ett dåligt immunförsvar.

Annons

En annan försvårande omständighet är att influensa och covid-19 har liknande symtom. Med båda sjukdomarna i omlopp samtidigt blir det svårare att ställa rätt diagnos – och att sätta in rätt behandling i tid.

En som rekommenderar alla att vuxna vaccinera sig mot influensan är Region Stockholms hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson. Vid en pressträff uppmanade han alla ”som har möjlighet” att vaccinera sig mot årets säsongsinfluensa.

–  Som solidaritetshandling är det viktigt. Det gäller särskilt de som har nära kontakt med äldre och riskgrupper. Mycket är vunnet om vi kan få ner influensaepidemin till ett minimum, säger han till Dagens Medicin.

Då börjar influensavaccineringen  i Sverige

Vilka som erbjuds gratis vaccin kan variera mellan de olika regionerna. I region Stockholm kommer de som är över 65 år eller räknas till en riskgrupp få vaccinera sig kostnadsfritt. Övriga får betala själv.

I Sverige börjar vaccinationerna mot säsongsinfluensa den 3 november. På grund av pandemin rekommenderar Folkhälsomyndigheten att riskgrupper och personal inom vård och omsorg prioriteras före andra till och med slutet av november 2020.

Foto: TT

Läs mer:

Så skiljer sig första symtomen vid corona och vanlig influensa

Nya rekommendationer: Då ska du vaccinera dig mot pneumokocker

Redan då kan Sverige få vaccin mot covid-19

Annons