Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Ny studie visar: Var fjärde influensasjuk smittad via vården

22 jul, 2020 
AvJohanna Bengtsson
influensa smitta via sjukhus
Var fjärde influensafall spreds via vården, enligt en ny studie. "Andelen fall som smittats på sjukhus var högre än vad jag trodde", säger forskaren.
Annons

Var fjärde patient med influensa ska ha smittats på sjukhus. Det visar en ny avhandling från Göteborgs universitet om influensaspridning inom vården.

I en av studierna i avhandlingen gjordes en journalgenomgång av samtliga vuxna patienter, 435 stycken, som vårdades på Sahlgrenska Universitetssjukhuset med bekräftad influensa under säsongen 2016-2017.

Smittades via sjukhuset

114 fall av dessa, alltså 26 procent, klassades som vårdrelaterade. Patienterna hade lagts in på sjukhuset på grund av andra sjukdomar och influensasymptomen debuterade först efter 48 timmar eller mer på sjukhus.

– Utöver kopplingen i tid och rum tillkom även ett slags dna-bevis, som från en brottsplats, vilket sammantaget ger starkt stöd för att smittspridningen skett i vården, säger Martina Sansone, disputerad vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, och specialistläkare i infektionssjukdomar och vårdhygien på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Annons

Överraskande många smittade

Siffran var överraskande hög enligt Sansone. Bland de insjuknade avled 26 personer. Flera av dem var äldre med hjärt- eller lungsjukdomar.

– Andelen fall som smittats på sjukhus var högre än vad jag trodde den skulle vara, och då jobbar jag ändå med det här. Forskningsområdet är inte särskilt väl undersökt, säger Martina Sansone i avhandlingen.

Hon har även studerat influensautbrott på Kungälvs sjukhus och genom de båda studierna drar hon slutsatsen att spridning av influensa på sjukhusavdelningar är vanligt förekommande.

Förslag på åtgärder

Martina Sansone jämför vården för influensa- och coronasjuka.

– Våra sjukhus i Sverige har varit extremt öppna, även för anhöriga, och med hög omsättning på människor. Varför inte ha separata influensaavdelningar på samma sätt som covid-19-avdelningar?

– Det är avgörande att vi drar ner på antalet kontakter, snabbtestar för influensa på akuten och får fler inom riskgrupper och äldre att vaccinera sig mot säsongsinfluensa, avslutar Martina Sansone.

Här kan du läsa mer om hur många som dör av vanlig influensa varje år i Sverige.

Källa: Göteborgs universitet Foto: TT

LÄS MER:

Hur många dör av influensa varje år i Sverige?

Coronavirus eller vanlig influensa? Här är skillnaderna!

Vilka blir sjukast av influensan – män eller kvinnor?

Annons