SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Detta bör du tänka på inför influensasäsongen

17 okt, 2017 
AvHelena Sjögren
Detta bör du tänka på inför influensasäsongen
Med vintern kommer också influensasäsongen. Tillhör du en riskgrupp är det hög tid att börja tänka på vaccination. “När den väl finns ute i samhället är den väldigt smittsam”, säger smittskyddsläkaren Per Hagstam.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Tisdagen den 7 november är den nationella starten för influensavaccinering. Folkhälsomyndigheten rekommenderar alla personer över 65 år, gravida och medicinska riskgrupper att vaccinera sig eftersom risken för allvarliga komplikationer är större.

– Tillhör man en riskgrupp är det viktigt att gå och vaccinera sig. I många landsting får riskgrupper dessutom vaccinera sig helt gratis, säger Per Hagström, smittskyddsläkare vid Region Skåne.

Läs också: Årets influensa kommer att slå hårt mot de yngre

Influensan brukar ha sin topp på olika ställen i landet vid olika tillfällen. I fjol började den på allvar i norra Sverige i slutet av december. I Skåne kom den riktiga toppen först i februari i samband med sportlovet.

Eftersom det tar runt två veckor för vaccinet att börja verka kan det vara bra att vaccinera sig redan under november.

Extra svår influensa 2015/16

Exakt hur årets influensa kommer att te sig är svårt att sia om eftersom det finns flera olika influensastammar, enligt Per Hagstam.

Annons

– Det är lite olika från säsong och det brukar sällan se likadant ut två säsonger efter varandra, säger han.

Den så kallade svininfluensan, influensa A H1N1, har också blivit en av de återkommande säsongsinfluensorna. För två år sedan kom en rejäl våg av H1N1. Den slog då hårt även mot yngre och medelålders som i övrigt är friska och flera fick intensivvård. Även förra året var det ett hårt tryck på sjukvården.

– Men då dominerade ett annat virus, influensa A H3N2, och det var speciellt äldre som drabbades och som behövde sjukhusvård, säger Per Hagstam.

Läs också: Ny studie: Därför blir män sjukare än kvinnor

Eftersom det aldrig går att förutspå vilka av de olika stammarna som kommer att dominera blir vaccinen också mer eller mindre effektiva. Det är först i efterhand det går att bedöma hur effektivt vaccinet varit.

– Vissa år träffar man helt rätt, vissa år är det lite sämre. Sedan måste man komma ihåg att skyddet av influensavaccin aldrig är hundraprocentigt. Skyddet varierar också från person till person eftersom immunförsvaret kan reagera på olika sätt när de bygger upp antikroppar och försvar, säger Per Hagstam.

Annons

Den som är äldre eller har ett nedsatt immunförsvar får ett lite sämre skydd av vaccinet, men får också ofta en lindrigare sjukdom med färre komplikationer om de väl drabbas.

– Men tillhör man riskgruppen, insjuknar och känner att man försämras ska man tidigt ta kontakt med sjukvården, säger Per Hagstam.

Även den som är gravid under influensasäsongen rekommenderas att vaccinera sig.

Läs också: Stor guide: Så slipper du förkylningar i vinter! 

– Det är en viktig grupp. Det visade sig under pandemin 2009 att gravida har en ökad risk för allvarliga förlopp mot slutet av sin graviditet. Man överför även ett visst skydd till sitt barn. Sedan kan det ju vara väldigt jobbigt att ligga däckad i en influensa när man precis blivit mamma, säger Per Hagstam.

”Väldigt säkert och beprövat vaccin”

I Sverige har samma influensavaccin använts sedan 1960-talet. Influensavacciner är vanligen en trivalenta – det vill säga de skyddar mot tre olika virusstammar.

Annons

– Det är ett väldigt säkert och beprövat vaccin. Runtom i världen ger man ungefär en halv miljard doser varje år. Ett vanligt missförstånd är att det är samma vaccin som gavs vid svininfluensapandemin 2009, men det är det inte. Biverkningar som narkolepsi är inget man sett med säsongsinfluensan.

Läs också: Letar du efter huskurer mot förkylning? MåBra har bästa listan!

Det är ovanligt med allvarliga biverkningar av vaccinet för säsongsinfluensa. Men efter en vaccination kan patienten uppleva rodnad, svullnad och ömhet på injektionsstället. En del kan känna av lätt feber, huvudvärk och ont i kroppen efter vaccination, men besvären är oftast milda och går över på ett par dagar.

Eftersom vaccinet odlas i hönsägg rekommenderas dock äggallergiker att prata med sin läkare inför vaccinering.

Tyvärr får varken den som vaccinerar sig eller blir sjuk i influensa någon långvarig immunitet. Dessutom är det svårt att skydda sig helt mot sjukdomen.

Annons

– Och när den väl finns ute i samhället är den väldigt smittsam, säger Per Hagstam.

För att undvika att bli smittad är god handhygien a och o.

– Eftersom det är en kontaktsmitta kan man få viruset på händer. Därför är det viktigt med god handhygien även om man redan blivit sjuk. Man ska också undvika att gnugga sig i ögonen, peta sig i näsan eller mun. Speciellt efter att man varit i offentliga miljöer.

Läs också: Goda & gröna skydd mot influensan

Men influensa kan också spridas via hostningar och nysningar. Det är därför viktigt att hosta och nysa i armvecket för att inte sprida den vidare. Om du väl blir sjuk ska du stanna hemma tills du är helt feberfri – annars är risken stor att du smittar andra.

– Man är som mest smittsam i början av sjukdomen.

Grupper som rekommenderas årlig vaccination mot säsongsinfluensa

  • Personer över 65 års ålder
  • Gravida efter graviditetsvecka 16
  • Vuxna och barn över 6 månader med följande sjukdomar eller tillstånd:
  • Kronisk hjärtsjukdom
  • Kronisk lungsjukdom, såsom KOL och svår astma
  • Andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft och sekretstagnation (till exempel extrem fetma, neuromuskulära sjukdomar eller flerfunktionshinder).
  • Kronisk lever- eller njursvikt
  • Diabetes mellitus
  • Tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling

Källa: Folkhälsomyndigheten

Artikeln publicerades först på Året Runt.

 

Annons