Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Här är maten som stärker ditt immunförsvar

07 okt, 2016 
Maximera dina chanser att hålla dig frisk hela hösten! Här är maten som boostar ditt immunförsvar och skyddar dig mot säsongens virusinfektioner.
Annons

Vill du hålla dig frisk i höst? Visst hjälper det att tvätta händerna ofta, men hur försiktig du än är kommer du att exponeras för en rad förkylningsvirus under hösten.

De goda nyheterna är att du inte nödvändigtvis blir sjuk bara för att du kommer i kontakt med baciller. Har du ett starkt immunförsvar ökar dina chanser att hålla dig frisk, så se till att jobba på att stärka kroppens motståndskraft. Regelbunden träning, ordentligt med sömn och minimalt med stress är tre viktiga komponenter.

Vad du äter har också stor inverkan. Här är 5 livsmedel som hjälper till att boosta immunsystemet!

1. Citrusfrukter

Apelsiner och andra citrusfrukter har visat sig motverka virusinfektioner, till och med när du redan insjuknat. Plocka med andra ord fram juicepressen vid minsta tecken på förkylning! En extra bonus: apelsin är ett av de livsmedel som mättar bäst per kalori. Här är listan med maten som högst mättnadsindex!

Annons

2. Yoghurt

Probiotikan i din yoghurt stärker immunförsvaret och förbättrar tarmfloran. Mest hälsosamt är det naturligtvis om du äter den naturell, gärna med färska eller tinade bär. Toppa gärna med vår supergoda hemgjorda müsli som har lågt GI.

3. Vitlök

En klassiker i förkylningssammanhang är vitlöken, en huskur som många tycker fungerar. En studie som publicerats i Clinical Nutrition har också visat att personer som äter vitlök får färre förkylningssymtom. En annan god egenskap hos denna antioxidantbomb är att den tycks sänka aptiten. Läs mer om det här!

4. Grönkål

Den näringsproppade grönkålen stärker immunförsvaret och verkar skydda mot såväl virus som bakterieinfektioner. Dessutom innehåller den massor av järn, som kvinnor ofta får i sig för lite av. Men hur äter man den? Testa gärna en grönkålsgratäng, skummande grönkålssoppa eller stuvad grönkål.

5. Honung

Honung har antibakteriella egenskaper och och lindrar halsont. För att ge bästa effekt mot förkylningar ska honungen dock inte vara upphettad, så undvik att söta ditt te med honung om det är förkylningslindring du är ute efter. Här kan du lära dig mer om honungens hälsogivande effekter!

Annons

Behöver du fler förkylningstips? Kolla in vår stora guide!

 

LÄS MER:

 

Forskare: Så snabbt smittas du av förkylda kollegor

Hostas och snörvlas det runtom dig på jobbet? Då löper du stor risk att själv bli sjuk. Här lurar bacillerna på ditt kontor!

Läs mer: Så snabbt smittas du av förkylda kollegor

 

Bli av med din huvudvärk – 7 enkla knep

Spänningshuvudvärk, stresshuvudvärk eller kronisk huvudvärk? Olika typer av huvudvärk lindras på olika sätt. Här är 7 tips att testa innan du sväljer en värktablett!

Läs mer: Bli av med din huvudvärk – 7 enkla knep


Källa: Women’s Health Magazine

AV: Malin Karlberg

BILD: Thinkstock

Annons