FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Michael Mosley: Så skyddar du dig mot virus på resan

27 feb, 2020 
Flygplan startar intill bild på doktor MIchael Mosley
Engelske TV-läkaren Michael Mosley ger sina bästa råd hur du undviker att bli smittad på flyget och flygplatsen – av Coronavirus och andra infektioner.
Annons

Det är lätt att bli smittad av infektioner när man är ute och flyger – något som alla är extra medvetna om i dessa Coronavirus-tider. Flygplan och flygplatser är ställen där många människor passerar och alla är inte så bra på att tvätta händerna.

Omkring 80 procent av oss tvättar inte händerna regelbundet, visar studier. Så om någon som bär på ett förkylnings- eller influensavirus nyser i handen och rör vid en yta följer bakterier och/eller virus med till den. Och dessa kan överleva i dagar på hårda ytor. Coronaviruset, eller 2019-nCoV som är det formella namnet, har en medellivslängd på fyra till fem dagar på plast, glas och metall, som mabra.com skrev om för några dagar sedan.

En som får frågor om hur man bäst skyddar sig mot smitta på resan är doktor Michael Mosley.

Så här svarar han på hur man skyddar sig  bäst:

Skyddar handskar mot smitta?

Man kan tro att handskar skulle skydda mot bakterier och virus som fastnat på ytor i offentliga miljöer, till exempel på stationer och flygplatser. Men nej, säger doktor Michael Mosley. Bakterier och virus kan överleva i timmar, eller till och med dagar, på metall- eller plastytor. Det innebär att de även kan överleva på dina handskar. Så om du gnuggar dig i ögonen med handskarna på är risken stor att du blir smittad, trots allt.

Annons

Skyddar ansiktsmask mot smitta?

Mask hjälper om någon nyser eller hostar dig direkt i ansiktet – och kan också skydda andra från ditt eget snörvlande. Men inte heller en mask är till någon hjälp om du gnuggar dig i ögonen med händer som varit i kontakt med smittämnen.

Skyddar det mot smitta att tvätta händerna?

Det kan verka tjatigt, men ja. Att tvätta händerna är det bästa du kan göra för att undvika att bli smittad av bakterier och virus när du är ute och reser – och annars också för den delen. Doktor Michael Mosley rekommenderar att du tvättar dem när du gått igenom tullen, någon gång under själva flygturen och rätt snart efter att du stigit av planet. Och undvik helst att gnugga dig i ögonen!

Hur tvättar man händerna ordentligt?

  • Använd tvål och snåla inte på den.
  • Arbeta upp ett lödder och se till att hela händerna täcks. Tvätta även tummar, ovansidor och mellan fingrarna.
  • Tvätta händerna i minst 30 sekunder.
  • Skölj och torka noga.
  • Använd en egen handduk eller engångshanddukar. Det minskar risken för smitta.

Det är inte bara i samband med flygresor det är bra att tvätta händerna. God handhygien är bra även vid de här tillfällena:

När ska man tvätta händerna?

  • Om du varit ute och kommer in igen.
  • Om har så smutsiga händer att det syns.
  • Om du ska laga mat.
  • Om du ska äta.
  • Om du har varit på toaletten

Källa: dailymail.co uk, 1177.se

Läs mer:

Då ska du tvätta händerna – om du vill undvika smitta

Kan mitt postorderpaket vara smittat – och 11 andra frågor om coronaviruset

Så känns det att vara drabbad av coronavirus

Annons