Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Vilka biverkningar kan man få av influensavaccin?

13 nov, 2020 
AvJonna Wennerberg
Influensavaccin 2020
Från den 1 december 2020 får alla ta influensavaccinet. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att göra det under pågående pandemi. Så effektivt är det och det här är dess biverkningar.
Annons
2020: Då ska du vaccinera digBrand logo
2020: Då ska du vaccinera dig

Vi är mitt i en pågående pandemi där vi tillsammans försöker bekämpa viruset covid-19. Men det betyder inte att alla andra virus vi brukar drabbas av försvinner. Säsongsinfluensan väntar runt hörnet och ett influensavaccin finns klart. Folkhälsomyndigheten anser att det är extra viktigt att uppnå en hög vaccinationstäckning bland personer i riskgrupp samt vård- och omsorgspersonal under pågående pandemi. Därför anser de att dessa grupper ska prioriteras och de har redan fått börja ta vaccinet. Övriga grupper kan vaccinera sig efter 1 december 2020.

Hur bra skydd ger influensavaccin?

Ett influensavaccin kan aldrig ge ett 100-procentigt skydd. Men de som får influensan trots vaccination kan dock få lindrigare symtom och färre komplikationer. Vaccinets effektivitet beror bland annat på hur väl det överensstämmer med den influensastam som ger infektionen. Samt på hur lång tid som gått sedan personen fått vaccinet och hur bra immunförsvar hen har.

Annons

Influensavaccinet ger skyddar till cirka 60 procent mot att få en bekräftad influensainfektion. Och just eftersom vaccinet inte ger ett 100-procentigt skydd är det viktigt att de som är i riskgruppen är uppmärksamma. Även om de är vaccinerade. Vid minsta symtom ska man kontakta sjukvården för ställningstagande till virushämmande behandling.

Vilka biverkningar ger influensavaccin?

De flesta upplever rodnad, svullnad och ömhet på injektionsstället när de tar vaccinet. Att man upplever några allvarliga reaktioner efter influensavacciner är väldigt ovanligt. Däremot kan man få en del biverkningar när man tagit vaccinet så som: rinnsnuva, nästäppa, minskad aptit, huvudvärk, svaghet, muskelvärk och feber.

Källa: Folkhälsomyndigheten

LÄS MER

Forskning: Vanlig förkylning kan ge antikroppar mot corona

Forskarnas oro: Coronavaccin mindre effektivt vid övervikt

Läkemedelsbolaget: Vi har ett färdigt vaccin mot corona – och det fungerar

Annons