Östrogen är ett av de viktigaste hormonerna i kroppen och spelar en avgörande roll i kvinnors reproduktiva system. Det produceras främst i äggstockarna och är ansvarigt för att reglera menstruationscykeln, ägglossning och fosterutveckling under graviditet. Men även om det är mer känt för sin roll hos kvinnor, finns östrogen även hos män, men i lägre nivåer. Östrogen påverkar inte bara reproduktionen utan har också en bred inverkan på kroppen som helhet. Det påverkar skelettet genom att främja kalciumupptag och styrka, samt påverkar huden, håret och slemhinnor. Det har också en roll i reglering av kroppsfett och metabolism, samt påverkar humör och kognitiv funktion. Östrogenproduktionen når sin topp under den reproduktiva åldern, och minskar sedan gradvis efter klimakteriet hos kvinnor. Här kan du läsa allt om östrogen.
Vilken hjälp du får i klimakteriet ska inte avgöras av var du bor eller hur tjock plånbok du har.Ge barnmorskorna specialistutbildning och rätt att skriva ut östrogen – då skulle vården bli både mer tillgänglig och mer jämlik, skriver barnmorskan Åsa Mörner.
Reducera inte kvinnor över 40 år till "klimakterietanter".Allt ont som händer oss beror inte på hormoner – det kanske inte är östrogen som behövs utan en skilsmässa från en oengagerad man.Det skriver träningsprofilen Petra Månström som vill nyansera bilden av klimakteriet.
Könshormonerna östrogen och progesteron spelar roll när det kommer till klimakteriet. Det kan även bioidentiska hormoner göra. Här får du lära dig mer om de hormon som främst berör klimakteriet, både inifrån kroppen och tillförda utifrån!
Det kvinnliga könshormonet östrogen kan ha en viss skyddande effekt mot att bli svårt sjuk i covid. Det har forskare vid Umeå universitet kommit fram till, skriver SvD.
Huvudvärk, svettningar och viktuppgång? Det kan vara kroppens sätt att berätta att du har för lite östrogen i kroppen. Här är sju tecken på östrogenbrist – och vad du kan göra för att må bättre igen.
Östrogenbehandling av klimakteriebesvär har ofta fler fördelar än nackdelar: Det skyddar mot några av våra vanligaste folksjukdomar, bland annat halveras risken för hjärtinfarkt och frakturer – om behandlingen sätts in i rätt tid. Gynekologen förklarar varför!
Många vill se kärlek som något magiskt och vackert – men egentligen är det mest evolutionärt. Och det är hjärnan som styr processen – hjärtat har inget med kärlek att göra. Här förklarar farmaceuten varför kärlek inte är särskilt romantiskt när man tittar närmare på den.
Vad är skillnaden mellan naturliga hormoner och de som framställs på konstgjord väg? Och varför är man så oense om vilket som är bäst? Så här säger experterna!