”Jag törs inte söka hjälp för torra slemhinnor – hur smörjer jag?”
Jag har börjat lida något fruktansvärt av torra slemhinnor i underlivet, men jag tycker att det är lite pinsamt att fråga om på apoteket och söka hjälp för. Vill inte att någon ska ställa följdfrågor eller vara där och titta.
Men nu orkar jag inte med det här längre och tänker att jag börjar med att fråga dig. Finns det något att göra mot torrheten? Det känns ofta som att det skavar mot kläder, det kliar, svider och blöder ibland av små sprickor. Jag har provat återfuktande geler för underlivet som jag beställt hem från apoteket, utan framgång.
Till saken hör också att jag ofta drabbas av urinvägsinfektioner nuförtiden, som ibland gått över av sig själv och jag ibland fått antibiotika för. Kan det hänga ihop på något sätt?
/Samira, 56 år.
Läkaren Christina Lundell svarar: Tig och lid inte – det finns hjälp
Slidan förändras genom livet. Huden på insidan blir tunnare och slätare när hormonnivåerna minskar. Utsöndringen av sekret avtar. Slidans pH-värde stiger och bakteriefloran förändras. Om man tidigare i livet kunnat sköta underlivshygienen med vanlig duschtvål kanske man behöver se över sina vanor.
Christina Lundell
- Christina Lundell är legitimerad läkare som svarar på medicinska frågor från våra läsare.
- Vid sidan av sitt vanliga arbete som ST-läkare i allmänmedicin på en vårdcentral i Bromma forskar Christina om kvinnohälsa vid Karolinska Universitetssjukhuset.
Det finns östrogenreceptorer i många av kroppens celler, och i könsorganen sitter de tätare. Därför påverkas området extra mycket när hormonnivåerna avtar i samband med klimakteriet. Det är inte ovanligt att få besvär med klåda och sveda eller som du beskriver med återkommande urinvägsinfektioner.
Så vill ingen kvinna ha det. Så behöver man inte ha det. Det finns mycket att göra. Det finns verksamma behandlingar som hjälper slidans funktion. Av någon outgrundlig anledning ingår de inte i högkostnadsskyddet, så det är förenat med en kostnad. I vissa apotek förvaras de till och med bakom kassan för att de är så stöldbegärliga.
De flesta av behandlingarna är receptfria, men man kan vända sig till en läkare och få dem på recept om man önskar mer utförlig rådgivning kring hur de ska användas. Det är bra att få sina besvär bedömda vid något tillfälle.
Ibland stöter jag på kvinnor som besväras av lichenifiering – ärromvandling – av blygdläppar och mellangård, vilket är både smärtsamt, kroniskt och kräver helt andra sorters behandlingar. Sår som inte läker kan också vara tecken på mer allvarliga processer, i värsta fall cancer.
Urinvägsinfektioner kan ibland behöva förebyggande behandling över en längre tid. Det finns glidmedel för att få samlivet att glida, och i vissa fall kan man få behandlingar som stöttar sexlusten.
Mitt huvudbudskap är: Du ska inte tiga och lida, det är onödigt att få din livskvalitet påverkad i onödan.
Vill du också ställa en fråga?
Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din frågan till.
MåBra:s experter:
- Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
- Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
- Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
- Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
- Ulrika Sjöberg, auktoriserad sexolog, legitimerad barnmorska, KBT/ ACT terapeut steg 1 och parterapeut. Driver onlinemottagningen Actig.
Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.
Foto: Shutterstock/TT