Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

"Jag följde min dröm – men nu har jag skuldkänslor"

23 mar, 2015 
MåBra-läsaren Malin, 49, upplever att hennes man är avundsjuk på henne för att hon vågade bli egenföretagare. Så här svarar psykologen!
Annons

Fråga:

När jag och min man träffades, för 25 år sedan, jobbade han som rörmokare – och hade stora planer på att starta eget. Efter några år började jag bli lite trött på hans prat, eftersom det aldrig hände något. Men jag tänkte att han kanske bara ville ha det som ett slags tankekaramell. Alla drömmar vill man ju inte förverkliga.

Så fick jag chansen att ta över inredningsaffären som jag jobbat i under alla år, och jag tog den – mot min mans inrådan. Han tyckte att det blev för dyrt, och dessutom skulle ju han starta eget…

Nu har vi hamnat i ett läge där han lägger skulden på mig och menar att han inte har möjlighet att ha företag nu när jag investerat i butiken. Han har blivit gnällig, missnöjd och patetisk. Samtidigt tycker jag lite synd om honom och får dåligt samvete.

Malin, 49 år

 

Svar:

Jag förstår att ni hamnat i ett låst läge, och jag förstår också att din man känner frustration. Det väcker antagligen både avund och känslor av tillkortakommanden>>Läs hela svaret här!

Annons

Ställ din fråga till psykologen Anna Bennich Karlstedt här!

Här kan du läsa tidigare frågor och svar.

 

LÄS MER:

 

Känslig och lättsårad? Du kan vara en HSP…

hsp

Får du ofta höra av andra att du är känslig? Blir du lätt sårad och ledsen av andras kommentarer och handlingar? Då är du kanske en HSP, Highly sensitive person. 20 procent av befolkningen har detta karaktärsdrag.

Läs mer: Känslig och lättsårad? Du kan vara en HSP…

 

Metoden som gör dig nöjd med dig själv

starkdittsjalvfortroende

Beröm dig själv och stärk din självkänsla! Genom att klappa dig själv på axeln kan du bryta dig fri från bekräftelsebehovet.

Läs mer: Metoden som gör dig nöjd med dig själv

BILD: Thinkstock

Annons