När "Lena" fick tillbaka sina provsvar var vissa av dem markerade med en stjärna, bland annat värden som har med sköldkörtel och njurar att göra. Läkaren Michael Seipel hjälper henne att tolka provsvaren.
Mona lider av värk i kroppen, men har inte fått någon förklaring till besvären. Nu undrar hon om hon kan lida av Dercums sjukdom, reumatism i fettväven. Läkare Michael Seipel reder ut.
"Johanna" kommer inte överens med sina grannar, som bland annat har klippt ner hennes häck. Hon tycker att de beter sig respektlöst och undrar om hon ska ge igen på dem. Relationsexperten Maria Jacqueline Bratt ger råd.
Gravida rekommenderas att vaccinera sig mot kikhosta. "Jag trodde att kikhostan var utrotad", skriver "Anne" och undrar vad det senaste sjukdomsutbrottet beror på. Läkaren Michael Seipel reder ut och förklarar.
"Silje" har länge haft en fotvårta som hon inte blir av med och undrar om det inte går att frysa bort den. På vårdcentralen säger de dock att vårtan kommer att försvinna av sig själv. Läkaren Michael Seipel ger råd om behandling.
"Louise" är orolig för hennes syster och systerdotter, vars make och pappa kontrollerar allt och är våldsam. Hon har gjort en orosanmälan men har knappt hört av systern sedan dess. "Vad kan vi göra?" frågar hon socionomen Maria Jacqueline Bratt.
"Hanne-Li" har god kontakt med sin exman och de gör ibland utflykter och aktiviteter tillammans med sina gemensamma barn. Nu tycker hennes nya kille att hon borde dra ner på kontakten. Socionomen Maria Jacqueline Bratt ger råd.
Gertruds syster blev erbjuden läkemedlet Neurosedyn. Nu frågar Gertrud läkare Michael Seipel om det är riktigt att man fortfarande använder läkemedlet trots de missbildningar som drabbade barn på 60-talet. Så här svarar han.
"Lillian" har länge haft problem med att somna på kvällen och har provat flera olika läkemedel. Trots att hon bara tar en halv insomningstablett till natten upplever hon trötthet och dåsighet dagen efter. Läkaren Michael Seipel ger råd.
"Monikas" svåger är väldigt hjälpsam, men efter att han har varit hemma hos henne saknas alltid små personliga saker. "Det är olustigt och obehagligt", skriver hon och ber relationsexperten Maria Jacqueline Bratt om råd.
Värk i armar, rygg och ben. Signaturen "Gudrun" har levt med sin smärta länge och ber om råd från läkaren Christina Lundell som uppmanar henne att söka vård. Det kan handla om PMR, polymyalgia reumatika, och med rätt vård kan hon bli smärtfri.
"Maggie" fick eksem över mage, rygg och armar som hon fick långvarig behandling för. Utslagen är borta men kvar finns vita fläckar på huden. Läkaren Michael Seipel reder ut vad det kan vara.
Kan brännande och ömmande fotsulor vara sjukdomen polyneuropati? Läkaren Christina Lundell förklarar vad sjukdomen innebär och hur symtomen kan lindras.
Signaturen "Marianne" är ledsen över att hennes vänner inte visat henne särskilt mycket omtanke under en tuff period i livet. KBT-terapeuten Nathalie Siljerud Joo ger råd.
"Lennarth" har nackvärk, spänningshuvudvärk och artros i halsryggraden. Akupunktur och inflammationshämmande läkemedel har inte fungerat. "Kan jag få en kortisonspruta mot värken?", frågar han läkaren Michael Seipel.
"Martin" har inte träffat sin far på trettio år. Nu ska han själv bli pappa och funderar på om han ska söka upp den blivande farfarn. Han är dock rädd för att bli sviken igen. Socionomen och relationsexperten Maria Jacqueline Bratt svarar.
Petra oroar sig över bakterien campylobacter, som ofta förekommer i kyckling, och som kan orsaka matförgiftning. Läkare Michael Seipel berättar att antalet infektioner har ökat, och förklarar hur vi kan skydda oss.
När Astrid vistas utomhus får hon blåsor i munnen som inte bara gör ont där – utan i hela ansiktet. Numera vågar hon knappt gå ut och hoppet håller sakta på att överge henne. Läkare Michael Seipel ger råd.
Birgitta har drabbats av giktanfall i två fingrar och fått läkemedlet Allopurinol, som ger henne svåra biverkningar. Läkare Michael Seipel berättar mer om gikt och ger råd.
Efter att ha varit förstoppad en tid har "Lill" fått smärta kring ändtarmsöppningen. Ibland blir det blod på toalettpappret när hon torkar sig. Läkaren Michael Seipel ger råd om vad hon ska göra.
"Jordi" svettas mycket, speciellt om huvudet, och känner sig alltid väldigt varm. Hon får inte någon hjälp av läkare och upplever att hennes livskvalitet är kraftigt försämrad. Läkaren Michael Seipel ger henne råd.
Lisbeth har högt blodtryck men skulle gärna vilja följa med väninnorna och kallbada. Läkaren Hanna Brännlund ger råd och reder ut vad forskningen säger om kallbad och hälsa.
Lars och hans fru har diverse krämpor: diabetes typ 1, högt blodtryck, vattenskalle och hjärtproblem. Nu undrar han om de kan resa med flygplan. Läkare Michael Seipel svarar.
Hon har opererat hjärtat, har KOL och värk i kroppen. Nu har hon fått Gabapentin utskrivet av läkaren. "Vad är det för medicin egentligen?", frågar "Ingegerd" läkaren Michael Seipel.
Vår unga läsare "Tindra" har svårt att få vänner och undrar vad hon ska göra för att bli populär i skolan. Socionomen Maria Jacqueline Bratt svarar och ger råd.
Karin är orolig över sin prickiga arm och att läkaren inte undersökt tillräckligt. Ibland syns fläckarna tydligt och ibland knappt alls. När hon sökte vård var de i ett vilande stadie och remiss till hudläkare uteblev. Läkare Michael Seipel ger råd.
Ylva har tinnitus sen några år tillbaka, men nu har tjutandet i öronen blivit allt värre och det påverkar hennes humör. Hanna Brännlund, specialist i allmämmedicin, ger råd.
Pojkvännen och hans kompis träffas ofta och "Magda" känner att hon behöver anpassa sitt liv efter deras planer. Hon är svartsjuk och vet inte hur hon ska hantera det. Relationsexperten Nina Ljungberg ger råd.
"Sara" har haft svårt att lita på män, men har alltid känt sig trygg med sin make. Nu har hon dock en stark misstanke om att han är otrogen – han jobbar över, får sms och drar sig undan. "Hur får jag reda på vad som händer?", frågar hon relationsexperten Maria Jacqueline Bratt.
Äktenskapet är tryggt men tråkigt, tycker "Corinne" som sett flera väninnor få det roligare när de brutit upp och anammat singellivet. "Borde jag lämna min man?", frågar hon socionomen Maria Jacqueline Bratt.
Lars har ätit läkemedel mot sura uppstötningar i flera år. Nu har han fått små polyper i magsäcken och undrar om det finns något samband. Läkare Michael Seipel reder ut hur medicinerna fungerar.
Hon mår dåligt över och ältar saker som har hänt. Dessutom kör hon över sig själv när hon försöker lösa andras problem. "Hur börjar jag ställa upp mer för mig själv?", undrar läsaren "Michelle". KBT-terapeuten Nathalie Siljerud Joo svarar.
Vår läsare "Mian" behandlas med Levaxin för sin hypotyreos, underfunktion i sköldkörteln, och går på täta kontroller. TSH-värdena svänger mycket och hon undrar vad det beror på. Läkaren Christina Lundell svarar och ger råd.
Ingrid har opererats för en inflammerad ficka på tjocktarmen. Nu har hon börjat få ont i magen inför toalettbesök och undrar om hon kan ha fått en ny inflammation. Läkare Michael Seipel svarar.
När barnbarnet berättade om sin homosexualitet reagerade "Mormor Ulla" starkt. Hon ångrar sig djupt och vill reparera kontakten med sitt älskade barnbarn. Relationsexperten Nina Ljungberg ger läsaren råd.
Maken är passiv, klarar inte av hushållssysslor och kan inte ta kritik. "Mirja" undrar var hennes levnadsglade man tog vägen och hur hon ska göra för att få ett bättre liv. Relationsexperten Nina Ljungberg svarar.
Ann-Marie har Graves sjukdom och undrar varför det så sällan talas om hypertyreos? Hon upplever att det alltid pratas mer om hypotyreos. Läkare Michael Seipel svarar.
Hanna och hennes man ska inte ha fler barn och han vill sterilisera sig. Hon är tveksam och rädd att det ska påverka sexlivet. Relationsexperten Nina Ljungberg ger råd.
"Mona" lever med kroniska smärta och äter dagligen flera olika mediciner – som inte ger önskad effekt. Nu har hon läst hyaluronsyra kan användas för slitna leder och undrar om det kan vara något för henne. Doktor Michael Seipel ger råd.
Kajsa vill inte fördjupa relationen med sin syster. Hon tycker att det räcker med att de ses hos hemma hos föräldrarna ibland. Nu undrar hon om det är själviskt av henne att tänka så. KBT-terapeuten Nathalie Siljerud Joo ger råd.
De har olika behov av återhämtning under helgen, vilket leder till att de inte vill göra samma saker. De försöker kompromissa vilket ofta leder till att ingen blir särskilt nöjd. KBT-terapeuten Nathalie Siljerud Joo ger råd hur de kan tänka för att ta sig ur denna spiral.
Denna lite frustrerade flickvän frågar om det kan stämma att hennes pojkvän inte kan prestera sexuellt, på grund av ett tidigare cannabis-missbruk? Kuratorn Nina Ljungberg svarar.
Som 19-åring fick han ett barn han inte var redo för, och han försvann ur mammans och sonens liv. Nu är han 60 år och har fått en hjärtinfarkt, vilken har fått honom att se på livet med nya ögon. Borde han ta kontakt med sin son som han hållit hemlig? Socionomen Maria Jacqueline Bratt svarar.
"Nanne" är öm över bysten och bak mot ryggen. Hennes husläkare tror att det är Tietzes syndrom. Läkaren Michael Seipel reder ut vad tillståndet innebär och ger tips på hur vår läsare kan lindra smärtan.
Efter influensa och förkylning fick "Nina" små röda, kliande utslag på kroppen. Hon undrar vad det kan vara och skriver till läkaren Christina Lundell för råd om lindring.
"Fia" och hennes fru funderar på att skaffa barn med deras två vänner. Kan vi alla fyra vara vårdnadshavare till barnet? frågar hon socionomen Maria Jacqueline Bratt.
Läsarens sambo har haft en kraftig ögoninflammation som aldrig riktigt ville gå över, trots behandling. Nu undrar hon om hans syn kan ha skadats permanent. Läkaren Michael Seipel svarar.
"Ulla", 72, har länge haft värk i kroppen. Nacken är värst och det strålar upp i huvudet. Hon har nu fått reda på att hon har ankylos och undrar vad det innebär. Läkaren Michael Seipel reder ut.
Vår läsare sover under tjockt täcke och filtar men fryser ändå. Varför är jag så frusen på natten? undrar hon. Läkaren Hanna Brännlund svarar och ger råd.
"Kenya" har hamnat i ett otrohetstrassel och vänder sig till relationsexperten Nina Ljungberg för råd. Ska jag avslöja makens otrohetsaffär för hans fru? undrar hon.
Vår läsare flyttar ofta och barnen tycker att det är jobbigt. Hon undrar vad det är som gör att hon har så svårt att rota sig någonstans. MåBra:s psykolog Anna Bennich hjälper till att hitta både svar och lösningar.
Signaturen "Sotis" är väldigt svartsjuk, vilket tär på hennes förhållande. Hur blir jag fri från svartsjukan? frågar hon relationsexperten Nina Ljungberg.
Var tog mannen jag gifte mig med vägen? undrar läsaren som plötsligt en dag insåg att hennes make förvandlats till en riktig surkart. KBT-terapeuten Nathalie Siljerud Joo svarar.
Vår 76-åriga läsare har ont i tårna och misstänker att det kan vara gikt, även om läkaren har avfärdat det. Besvären har blivit värre och hon vänder sig till Michael Seipel om råd.
Läsaren får ont i benhinnorna efter att ha löptränat och undrar vad det beror på och om det är farligt. Läkaren Michael Seipel berättar vad benhinneinflammation är och ger tips på lindring.
Hårbotten kliar, fjällar och är fläckvis röd. Hon har testat olika schampon men ingenting hjälper. Vad kan det vara? undrar läsaren och ber läkaren Christina Lundell om råd.
Signaturen "Mistress" träffar en man som har fru och barn. Ska jag vara hans älskarinna hela mitt liv eller ska jag lämna honom? skriver hon. Relationsexperten Maria Jacqueline Bratt svarar.
Läsaren har tagit ut sin kopparspiral och undrar hur stor risken är att hon blir gravid som 48-åring. Läkaren Christina Lundell svarar och ger råd om preventivmetoder.
Vår läsare är ihop med en man som redan har sambo. Nu ska sambon flytta ut och läsaren vill gärna flytta ihop med sin pojkvän. Han verkar dock tveka och läsaren vänder sig till relationsexperten Maria Jacqueline Bratt för råd.
Läsaren har varit i flera destruktiva relationer med kontrollerande partner. Hon har inte gett upp tanken på kärlek men undrar hur hon ska hitta rätt. Relationsexperten Nina Ljungberg ger råd.
Läsarens man har berättat att han var otrogen mot henne under en affärsresa. Ska jag lämna honom, trots att jag är sjuk och beroende av hans hjälp? Det frågar hon socionomen och relationsexperten Maria Jacqueline Bratt.
Signaturen "Pia" börjas svettas, får hjärtklappning och svårt att andas när hon kommer i kontakt med kryp och insekter. KBT-terapeuten Nathalie Siljerud Joo ger råd om hur hon ska hantera sin fobi.
Vår 80-åriga läsare har artros i ryggen och har nyligen fått diagnosen polymyalgia reumatika. Hon frågar läkaren Michael Seipel om vad som skulle kunna ligga bakom sjukdomarna och muskelvärken.
Läsaren bröt foten för fyra år sedan men får fortfarande ont i den när hon promenerat eller rört på sig. Är det normalt? frågar hon läkaren Hanna Brännlund, som ger råd om hur hon kan träna upp sig efter skadan.
Vår 73-åriga läsare är vaccinerad mot bältros men fick ändå sjukdomen. Hon undrar om hon verkligen fick rätt vaccin och om det nyare vaccinet är bättre? Läkaren Michael Seipel svarar.
Läsarens femåriga dotter har blivit rädd för en dam som grannbarnen kallar Häxan. Nu undrar läsaren om de ska bjuda in damen så att dottern får träffa henne – med förhoppningen att flickan ska våga leka utomhus igen. Socionomen Maria Jacqueline Bratt ger råd.
Läsaren är orolig för sin väninna som hon misstänker håller på att bli utbränd. Vad ska vi göra för att få henne att förstå att hon måste ta det lugnare? undrar hon. Läkaren Christina Lundell svarar.
Signaturen "Grimasen" är orolig för hur partnern ska reagera på hennes ansiktsuttryck under sex. Hur ska jag komma över detta? frågar hon relationsexperten Nina Ljungberg.