Fråga läkarenSköldkörtelnSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstTBE

Antalet fall av kikhosta ökar – här är allt du behöver veta

30 aug, 2019 
AvNina Jakobson
Allt fler drabbas av kikhosta. Så vet du om du smittats!
Allt fler har drabbats av kikhosta under augusti. Så känner du igen symtomen, undviker att smittas och vet om du ska söka vård!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Nu ökar antalet fall av den allvarliga sjukdomen kikhosta. Liksom de senaste fem åren insjuknar fler i augusti och framåt än tidigare på året. Det totala antalet fall av kikhosta har dock minskat jämfört med 2014.

Kikhosta är en mycket smittsam sjukdom som ger intensiv och långvarig hosta. Den kan framför allt vara allvarlig för små barn.

Vanliga symtom – så vet du om du drabbats

Barn: Oftast börjar kikhostan som en vanlig förkylning med snuva, lite hosta och ibland feber. Därefter blir hostan värre och övergår i kraftiga hostattacker. Barnet blir ofta röd-blått i ansiktet under hostattackerna, tappar andan och kiknar slutligen – när barnet till slut drar in luft hörs ett väsande, pipande ljud. Ofta kräks barnet slem efteråt och är helt utmattad. En del får också kraftigt röda ögon av hostattackerna.

Hostattackerna pågår som regel i 3–8 veckor och är vanligast på nätterna när barnet ligger ner. Vissa får hostattacker så ofta som 50 gånger per dygn, medan andra klarar sig lindrigare med bara 3–4 stycken. Däremellan mår många barn ganska bra och är ofta feberfria.

Annons

Vuxna: Är du inte vaccinerad kan du få samma symtom som barn, men vuxna drabbas ofta lindrigare än barn, med rethosta under flera veckor. Därför kan det var svårt att skilja kikhosta från en långvarig hosta. Tänk också på att du kan få kikhosta även om du blev vaccinerad som barn eller har haft kikhosta tidigare.

De flesta behöver ingen behandling, men kikhosta är en långvarig sjukdom som kan hålla i sig i 10–12 veckor.

Då ska du söka vård

Oftast går kikhostan över av sig själv, men barn som är yngre än sex månader kan bli allvarligt sjuka och behöva behandlas med antibiotika eller till och med få sjukhusvård.

Kontakta vårdcentral nästa vardag: Om du är vuxen och misstänker att du eller ditt barn har kikhosta, eller om ni haft hosta i mer än tre veckor.

Kontakta jourmottagning: Om ditt barn är yngre än ett år och du misstänker att hen träffat någon med kikhosta. Detsamma gäller om du har haft hosta i mer än två veckor och umgåtts nära med ett barn yngre än ett år, eller om du är gravid i mer än vecka 27.  Om du eller ditt barn har kikhosta och symtomen förändras med mer feber eller ont på ett nytt ställe.

Annons

Sök akut vård: Om ditt barn är yngre än sex månader och hostar så att det kiknar eller om ditt barn också har astma eller nedsatt immunförsvar.

Så smittar kikhosta

Smittan sprids via de små droppar som sprids när den som har kikhosta hostar eller nyser, och du är i ganska nära kontakt med en smittad person i mer än en timme. Kikhosta smittar allra mest de första två veckorna, men det kan ta upp till sex veckor för att bli helt smittfri. Från smittillfället tar det som regel 1–2 veckor innan sjukdomen bryter ut.

Framför allt är det små barn och de som inte vaccinerats som smittas av kikhosta.

Så undviker du att smitta andra

Kikhosta ingår i det svenska vaccinationsprogrammet för barn, där den första vaccinationen mot kikhosta ges vid 3 månaders ålder. Skyddet avtar dock med tiden och därför finns det en viss risk för att smittas senare.

Vuxna som får kikhosta, trots att de är vaccinerade, vet oftast inte om det och riskerar därför att smitta andra. Var extra uppmärksam om du har symtom som kan tyda på kikhosta och umgås nära med barn som är under ett år. Det är extra viktigt om barnet är yngre än sex månader. Tänk på att kikhosta är smittsamt även när symtomen är lindrigare!

Det kan du göra för att lindra kikhostan

  • Ta en eller flera extra kuddar och sov med huvudet högre än vanligt.
  • Drick extra mycket så kan det bli lättare att hosta upp slemmet.
  • Håll sovrummet svalt.

Hittills under 2019 har 381 svenska fall av kikhosta rapporterats. Av dessa var 34 barn yngre än ett år. I augusti uppgick antalet fall till 91, varav 11 gällde barn under ett år.

Källor: Folkhälsomyndigheten1177.se, doktorn.com

Foto: Shutterstock/TT

Läs mer:

Vilka vaccinationer behöver man som vuxen?

Läkare: Därför slutar du inte att hosta

Envis hosta kan vara lunginflammation – så vet du

Annons