Fråga psykologen Fråga läkaren Fråga KBT-terapeuten Fråga relationsexperten Fråga träningsexperten

Jag svullnade upp av järnoxid – varför tillsätts det i läkemedel?

08 jul, 2025
Kvinna som fått klåda av ett läkemedel.
"Anettes" ansikte svullnade plötsligt och hon fick kraftig hosta. Efter lite klurande tror hon att det berodde på järnoxid i läkemedlet. Läkaren Hanna Brännlund berättar mer om detta så kallade hjälpämne.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Hälsans historia #1 – 1800-talet och blodiglarnaBrand logo
Hälsans historia #1 – 1800-talet och blodiglarna

Jag har ätit blodtrycksmedicinen Enalapril Stada 5 mg, men nu ökat till 10 mg. Fick då kraftiga biverkningar som svullnad av ansiktet, hemsk ”skrällhosta” samt heshet och kraftig tinnitus i ena örat. Enda skillnaden var att 10 mg innehöll järnoxid. Fick hjälp på apoteket med att hitta en tablett utan, Enalapril Orion. Symtomen försvann då direkt.

Vad är järnoxid och varför tillsätts det i läkemedel? Ingen tycks veta. Innehåller alla bruna tabletter järnoxid?

/Anette

Hanna Brännlund

  • Hanna Brännlund är legitimerad läkare och en av de experter som regelbundet svarar på medicinska frågor från MåBra:s läsare.
  • Hanna är specialist i allmänmedicin och arbetar på en vårdcentral i Sundsvall.

Läkaren Hanna Brännlund svarar: ”Järnoxid används även i livsmedel”

Du beskriver att du upplevt tydliga biverkningar med ansiktssvullnad, hosta och tinnitus som sedan försvann när du fick byta fabrikat av läkemedlet. Jag förstår därför att du funderar på vad det är för skillnad mellan de olika fabrikaten på din blodtryckssänkande tablett Enalapril.

Annons

Hosta är dock en relativt vanlig rapporterad biverkan av ACE-hämmare, det vill säga den läkemedelsgrupp som Enalapril tillhör. Det typiska för hostan som är en biverkan av Enalapril är att det är en torrhosta som är ihållande men upphör ganska snabbt efter att medicineringen avslutas.

Även biverkan med ansiktssvullnad finns rapporterad vid behandling med ACE-hämmare, inklusive Enalapril. Den biverkningen kan komma när som helst under behandlingen och rekommendationen är då att behandlingen avslutas direkt.

Tinnitus som du också beskriver att du fått som biverkan finns även nämnd som en mindre vanlig biverkan vid behandling med Enalapril.

Mabra 21-dagar logoMabra 21-dagar
Sommarkampanj 60% rabatt

Kom i form på 21 dagar!

Skaffa nya kost- och träningsvanor med MåBra. För bara 199 kr får du:
  • Kostplan
  • Träningsfilmer
  • Recept
  • Experttips

Vanliga hjälpämnen i läkemedel

  • Laktos används som ett vanligt utfyllnadsmedel i tabletter och kapslar för att kunna göra tabletterna och kapslarna i önskad storlek.
  • Gelatin tillsätts ofta för att göra kapseln till läkemedlet.Ofta används olika stärkelsesorter som till exempel cellulosa eller gluten som bindemedel.
  • Sötningsmedel och olika smakämnen kan användas för att dölja obehaglig smak.
  • Konserveringsmedel för att öka läkemedlets hållbarhet.
  • Färgämnen tillsätts för att tabletter och kapslar inte ska förväxlas eller för att ge läkemedlet ett mer aptitligt utseende. Ett vanligt färgämne är just järnoxid (E172) som ger olika nyanser av gult, rött eller grönt. Ett annat vanligt färgämne är titandioxid (E171) som ger tabletten en vit färg eller gör en kapsel ogenomskinlig.
5 sätt att sänka blodtrycket utan medicinBrand logo
5 sätt att sänka blodtrycket utan medicin

Ger läkemedel form och färg

Röd järnoxid, också benämnt som E172, finns som hjälpämne i Enalapril Stada i styrkorna 10 mg och 20 mg. Ett läkemedel innehåller alltid ett eller flera verksamma ämnen. Men i de allra flesta läkemedel finns också tillsats av hjälpämnen. Orsaken till att hjälpämnen tillsätts är av praktiska skäl för att läkemedlet ska kunna tillverkas i en lämplig form, till exempel en tablett.

Annons

Vissa hjälpämnen kan förbättra eller förändra upptaget av det aktiva läkemedlet i kroppen. En del hjälpämnen tillsätts också för att förbättra hållbarheten eller förbättra smaken. De kan även tillsättas för att skydda matstrupen och göra det lättare att svälja medicinen om det verksamma ämnet är irriterande.

De flesta hjälpämnen som tillsätts i läkemedel är även godkända för användning i livsmedel. I många fall är hjälpämnen syntetiskt tillverkade men det förekommer att de kan utvinnas från växter eller djur. Järnoxid (E172) är syntetiskt framställt från järn. Det förekommer naturligt i olika mineraler och används även i flera olika livsmedel, bland annat läsk, desserter, glass, tuggummi, konditorivaror, senap, såser och vissa frukostflingor.

Huruvida det var järnoxid eller något annat hjälpmedel som gav dig biverkningar kan jag tyvärr inte svara på. Men det låter bra att du hittat ett blodtryckssänkande läkemedel som du nu inte har några biverkningar av.

Annons

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din frågan till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
  • Ulrika Sjöberg, aukt. sexolog, legitimerad barnmorska, KBT/ ACT terapeut steg – 1 och parterapeut. Driver online mottagningen Actig

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: Shutterstock/TT

Annons