Läsaren har tagit ut sin kopparspiral och undrar hur stor risken är att hon blir gravid som 48-åring. Läkaren Christina Lundell svarar och ger råd om preventivmetoder.
Hon är 34 år, har tre barn och funderar på om hon ska sterilisera sig. Nu undrar hon hur en sterilisering går till och vad det kostar? Går det att återställa en sterilisering? Läkare Michael Seipel svarar.
Johanna Bjurfalk levde ett liv som vilken tonåring som helst när det visade sig att hon var gravid, 15 år gammal. Detta trots att hon gick på p-piller. I en intervju med vår systersajt Motherhood.se berättar hon om känslorna som uppstod, och hur hon idag som 30-åring ser tillbaka på det hela.
Ibland blir hon jättevåt vid sex, ibland torr så att det skaver. Hon upplever att båda situationerna är jobbiga och frågar relationsexperten Nina Ljungberg vad hon kan göra åt det.
Hon drabbades som tonåring av herpes i underlivet och har sedan dess haft återkommande utbrott med blåsor. Nu har hon inlett en ny relation och undrar om hon måste berätta att hon har herpes? Så här svarar experten Nina Ljungberg.
De har fem barn i familjen och känner att de inte vill ha fler. Nu har mannen föreslagit att han kan genomgå en vasektomi och hans fru undrar om det kommer att påverka hans sexlust? Så här svarar experten Nina Ljungberg.
Du kanske också har hört att det kan vara farligt med kopparspiral och att den kan påverka sköldkörteln? Hur är det egentligen med det? Doktor Gunilla Hasselgren svarar!
Sedan 60-talet har det funnits hormonella preventivmedel för kvinnor. Just nu pågår en studie för att ge män samma möjligheter. – Man ska kunna välja vem som använder preventivmedel i ett förhållande, säger Alexander Hellström, en av studiens deltagare.
Har du också missat att ta ditt p-piller någon gång? Du är långt i från ensam! Men snart kan det bli lättare att komma ihåg – forskare har nämligen tagit fram ett p-piller du bara behöver ta en gång i månaden!
Har du som många testat kopparspiral och tänkt "det där gör jag inte om"? Kanske är det värt ett nytt försök – nu lanseras nämligen pärlspiralen. Hormonfri och tillverkad för att passa den riktiga kvinnokroppen!
Just nu råder det stor brist på p-piller i hela landet, och flera populära märken går inte att få tag på någonstans. Att inte kunna hämta ut det p-piller man har recept för kan vara förödande för många kvinnor och är förenat med flera risker. – Det här är ett nationellt problem som politiker och våra folkvalda måste ta ansvar för, säger Anna-Sofia Melin på Capio Gynekologi Stockholm.
Många väntar i dag med att skaffa barn tills de har pluggat klart och tagit sina första steg på karriärstegen. Men den dagen man vill skaffa barn kan det bli svårt. Vi har pratat med två experter som ger sin syn på saken.
Forskningen går framåt och snart kan vi se preventivmedel för män på marknaden. De tre som har kommit längst på sin väg till ett färdigt preventivmedel är två geler och ett piller.
Preventivmedel med hormoner sägs skydda mot graviditet med omkring 99 procents säkerhet. Men så är inte fallet för alla. En ny studie visar att vissa kvinnor har gener som gör preventivmedel mindre effektiva.
Delägaren och förespråkaren av Natural cycles, Isabella Löwengrip, försvarar preventivmedelsappen efter Södersjukhusets anmälan till Läkemedelsverket. "Vi är lika säkra som våra konkurrenter, men så fort det bygger på en daglig rutin blir det en mänsklig faktor som gör att det blir oönskade graviditeter."
Den populära preventivmedelsappen Natural Cycles anmäls nu till Läkemedelsverket av Södersjukhuset. "Vi ser ett antal oönskade graviditeter", säger barnmorskan Carina Montin.
Forskningen kring ett preventivmedel för män har pågått i närmare 40 år utan resultat – tills nu hoppas vi! 2018 ska en ny salva börja testats, som ska minska spermieproduktionen hos mannen.
Missa inte journalisten Johanna Bladhs starka krönika om känslorna efter sin abort – och varför det är så viktigt att vi kvinnor börjar prata mer om abortfrågan.
Förmågan att få barn senare i livet påverkas inte av att du har gjort en abort. "Det är en seglivad skröna," säger barnmorskan Therese Zetterqvist Eriksson.
P-piller påverkar kvinnor på olika sätt, vissa känner sig hjälpta medan vissa mår dåligt av dem. En ny studie visar att preventivmedlet faktiskt försämrar livskvaliteten för kvinnan som äter det.
Efter många svängar är nu appen Natural Cycles godkänd som preventivmedel, i alla fall i Tyskland. Det är den första appen i sitt slag, och de svenska grundarna Elina och Raol ser ljust på framtiden.
Trots att p-piller är det vanligaste preventivmedlet så är det inte det säkraste alternativet. Spiral och p-stav leder nämligen till minst antal oönskade graviditeter varje år.