RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

Manliga preventivmedel kan snart bli verklighet: Alexander har testat

20 apr, 2021 
Alexander Hellström har testat preventivmedel för män
Sedan 60-talet har det funnits hormonella preventivmedel för kvinnor. Just nu pågår en studie för att ge män samma möjligheter.
– Man ska kunna välja vem som använder preventivmedel i ett förhållande, säger Alexander Hellström, en av studiens deltagare.
Annons
Allt du behöver veta om vilka preventivmedel som finnsBrand logo
Allt du behöver veta om vilka preventivmedel som finns

Alexander Hellström, 36, är en av deltagarna i den globala studien och har använt sig av preventivmedlet i ett års tid.

– Det känns som en jätteviktig studie och det är bra att man från den manliga sidan får preventivmedel att välja mellan.

Det var Alexanders fru som hittade studien via facebook och efter lite diskussion bestämde sig paret för att anmäla sitt intresse. I skrivande stund har Alexander just avslutat sin kur och nu återstår några månaders provtagning för att säkerställa att alla värden går tillbaka till de normala.

– Det har fungerat bra för mig, vi har inte blivit gravida och jag har knappt känt av några biverkningar, säger han.

Har du känt av några kroppsliga förändringar?

– Jag gick upp lite i vikt i början. Jag är inte säker på att det är en biverkning av preventivmedlet men det skulle kunna vara det. Jag hade även ökad sexlust i början men den har återgått till det normala, säger Alexander Hellström.

Annons

Rent praktiskt fungerar preventivmedlet på så sätt att man smörjer in sig med en salva på överarmar och bröst en gång per dag. För att delta i studien måste man vara i en parrelation bestående av en frisk man mellan 18 och 55 år och en kvinna mellan 18 och 35 år. Man måste även ha ett aktivt sexliv.

Studien är global och startade i april 2019. I dagsläget är det över 50 medverkande i Sverige och globalt vill man få 420 deltagare. Förutom från Sverige medverkar personer från USA, Chile, Kenya, Italien, England och Skottland.

Kristina Gemzell Danielsson leder studien vid Karolinska Institutet i Sverige och berättar att den går bra hittills.

– Det har varit få biverkningar hos de deltagande och inget par har blivit gravida än, säger hon.

Vilka biverkningar har rapporterats in hittills?

– En person upplevde att han fick kort stubin och valde därför att avsluta sitt deltagande. Det finns några deltagare till som upplevt att de fått lite kortare stubin och även mer sexlust men det har inte varit något som stört avsevärt.

Annons

Man har ju kunnat läsa då och då genom åren om preventivmedel för män, hur kommer det sig att det tar så lång tid?

– Det har inte funnits något intresse från läkemedelsindustrin. De är fast i det patriarkala, typ “det finns p-piller och det får räcka, det där får kvinnorna sköta”. Intresset från allmänheten påverkar helt klart och det tror jag är en av anledningarna till att vi kunnat genomföra studien nu.

Studien har blivit försenad i alla länder på grund av pandemin. Under en period fick man inte rekrytera några fler deltagare men nu får man rekrytera igen och intresset är enligt Kristina Gemzell Danielsson stort.

– Förhoppningsvis kan vi vara klar med studien nästa år. Om allt går enligt planerna och intresset finns skulle sedan preventivmedlet kunna börja säljas om sju år, säger hon.

Alexander Hellström då, som deltagit i studien, skulle han kunna tänka sig att vara en av de framtida användarna?

– Allt handlar självklart om hur min livssituation är då men jag hade absolut kunnat använda det igen, det har fungerat så bra för mig, säger han.

Foto: TT/Privat

Annons