RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Manligt "p-piller" 100 procent säkert i test – då kan du köpa det

08 feb, 2017 
Joel Linde
Skulle ni injicera Vasalgel om det fanns tillgängligt?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

De senaste åren har unga människor blivit allt sämre på att använda kondom när de har sex med en ny person. När RFSU undersökte frågan 2013 uppgav 48 procent att de använde kondom vid nya kontakter, men den siffran hade sjunkit med 5 procent 2016.

Och för män är i dagsläget vasektomi det enda alternativet till kondom. Men nu är forskare på god väg att introducera ett tredje alternativ. Vasalgel är en av produkterna som varit mest intressanta de senaste åren, då den inte innebär något större ingrepp eller några bieffekter. Metoden går ut på att en hydrogel injiceras i sädesledaren och hindrar spermierna från att nå från testikeln ut till sädesvätskan. Vätskan kommer däremot förbi och ut, medan spermierna blockeras och absorberas av kroppen igen.

Läs också: P-piller för män snart verklighet!

Produkten testades på 16 rhesusapor vid University of California. De fick sedan leva tillsammans med en grupp fertila honor, men efter två parningsperioder hade ingen blivit gravid. Så forskarna kom fram till att produkten var 100 procent effektiv.

Annons

Tidigare har man även konstaterat genom test på kaniner att det går att omvända ingreppet genom en annan injektion, vilket inte är lika lätt med vasektomi, men fler test planeras på apor och så småningom människor.

Läs också: Var fjärde kvinna glömmer ta sitt p-piller – så säker är din metod

Debatten om preventivmedel är ständigt aktuell eftersom det är en fråga om ansvar. I en undersökning som brittiska Telegraph gjorde var dock en stor majoritet – 83 procent – av männen positiva till att använda en produkt som Vasalgel.

Och enligt den icke vinstdrivande organisationen Parsemus Foundation, som utvecklar produkten, ska de inte behöva vänta särskilt länge till. De hoppas kunna påbörja kliniska studier på människor redan 2018 och ”kort därefter” lansera produkten i EU och Nordamerika.

Artikeln kommer ursprungligen från Café

Foto: Thinkstock

8 saker du inte visste om din fertilitet

Har du koll på din fertilitet?

Läs också: 8 saker du inte visste om din fertilitet

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons