SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Barnmorskan: Det händer när du slutar med P-piller

08 maj, 2017 
När du slutar äta p-piller.
Vet du vad som händer i din kropp när du slutar äta P-piller? Tänker du "ja" så har du med stor sannolikhet fel. MåBra:s barnmorska reder ut.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Allt du behöver veta om vilka preventivmedel som finnsBrand logo
Allt du behöver veta om vilka preventivmedel som finns

Anledningarna att sluta med P-piller varierar. Kanske har du bestämt dig för att försöka bli gravid, kanske är du singel och känner inte att du behöver preventivmedel just nu eller kanske känner du av biverkningar från hormonerna som påverkat humör eller viktuppgång.

En nyckelfras när det handlar om hormoner är: Det påverkar alla olika. Därför är det svårt att säga hur det kommer bli för just dig om du bestämmer dig för att sluta äta hormonella preventivmedel.

Men det troligaste är ändå att det inte händer någonting särskilt. Det tar ett par dagar för kroppen att göra sig av med hormonerna från pillret och börja bete sig ”som vanligt” igen.

Vi har frågat barnmorskan Maria Midstam några frågor om hur det är att sluta med P-piller.

Se ocksåunikt p-piller slut i hela Sverige.

Vad händer i kroppen när man slutar äta P-piller (som vanliga kombinationspiller)?

Det är inte enkelt att svara på så generella frågor om P-piller, då de kan bestå av olika typer östrogen och gestagener. Men när man slutar äta P-piller hämmas inte längre ägglossning och därmed menstruation, utan menscykeln/reproduktionscykeln återupptas. Exakt när detta sker vet man inte i förväg och det kan ta olika lång tid. Det kan ta kortare eller längre tid. Men en mens föregås alltid av ägglossning. Den blödning som sker under behandling av kombinerade P-piller är en bortfallsblödning och inte en hormonellt utlöst mens.

Annons

Läs också: P-piller kan orsaka ögonsjukdom

Är det något särskilt man ska tänka på innan man slutar?

– Man kan sluta hur som helst. Några dagar efter avslut sker bortfallsblödningen, och den egna cykeln tar vid.

Kan man må dåligt när man har slutat?

– Hur man mår efter P-piller är individuellt. En anledning till att man använder P-piller kan vara kraftig smärta vid mens, så det kan återkomma. Har man mått bra innan P-piller gör man säkerligen det igen efter avslut. Blödningarna återgår till hur de var innan.

Hur påverkas menscykeln?

– När den egna, hormonella cykeln är återställd är den opåverkad. Den är oftast som innan, gällande dagar mellan mens och ägglossning och blödningsdagar. Det som kan förändras med tid är PMS, men det har ingen koppling till användande av P-piller tidigare.

Kan man börja äta piller snart igen?

– Man kan påbörja p-piller när man vill igen, förutsatt att blodtryck och BMI tillåter det, liksom andra parametrar som påverkar om man kan äta p-piller.

Foto: IBL

8 saker du inte visste om din fertilitet

Har du koll på din fertilitet?

Läs också: 8 saker du inte visste om din fertilitet

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons