Nu ska preventivmedel för män börjar testats – som salva

Sedan 1964 har kvinnor kunnat äta lagliga p-piller mot oönskade graviditeter, och sedan dess har det dykt upp en mängd alternativ, som p-stavar, spiraler och pessar.

Trots detta finns idag, över 50 år senare, ännu inget annat än traditionella kondomer för män – ett faktum som genom tiderna lagt ett nästan uteslutande ansvar på kvinnan.

– Men det går nog i dag att hämma både spermieproduktionen och ge läkemedel så att man bibehåller potensen på ett rimligt och enkelt sätt, säger Jan Brynhildsen, professor i obstetrik och gynekologi vid Linköpings universitet till SVT.

Läs också: P-piller för män kan snart bli verklighet

Enligt honom har forskningen kring preventivmedel för män pågått i 30-40 år. Men det är den ekonomiska aspekten som satt stopp.

Några av de främsta finansiärerna har varit ideella och anslagsberoende organisationer som WHO och Population Council, och en stor det av pengarna har tidigare kommit från USA.

– Under både president George W. Bush och nu senast Donald Trump så har man dragit tillbaka alla medel som går till reproduktionsforskning och som kan förknippas med abort på ett eller annat sätt. Då stannar allt av, säger Jan till SVT.

Läs också: Så pratar du om sex & preventivmedel med ditt barn

Men nu har alltså Karolinska Institutet fått anslag för att driva en ny studie med start nästa år – då ska en salva börja testas på män, som ska få deras spermieproduktion att sjunka. Salvan ska smörjas in på axlarna varje dag, och studien kommer att göras på heterosexuella, fertila par.

– Den här salvan innehåller både testosteronliknande hormon och gulkroppsliknande hormon som hämmar spermieproduktionen, säger Kristina Gemzell Danielsson, professor i obstetrik och gynekologi vid Karolinska institutet i Aftonbladet Morgon.

Hon tillägger att förhoppningen är att den som sedan slutar med salvan snart ska vara fertil igen.

Läs också: Ny studie: P-piller försämrar livskvaliteten

– Det vi vill med det här är att få en effektiv reversibel metod så vi kommer att följa män tills fertiliteten återkommer. Än så länge kan jag inte svara på hur lång tid det tar, men vi vill att den ska återkomma snabbt, säger hon.

Källa: SVT, Aftonbladet  Foto: IBL

Studie för manligt preventivmedel avbröts – män fick jobbiga biverkningar

Läs också: Studie för manligt preventivmedel avbröts – män fick jobbiga biverkningar