Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Svenskan först i världen med godkänd preventiv-app – vi har testat den!

09 feb, 2017 
Natural Cycles
Efter många svängar är nu appen Natural Cycles godkänd som preventivmedel, i alla fall i Tyskland. Det är den första appen i sitt slag, och de svenska grundarna Elina och Raol ser ljust på framtiden.
Annons

Kärnfysikern Elina Berglund och hennes man Raoul Scherwizl skapade själva en algoritm för kvinnlig fertilitet när de var trötta på det dåliga utbudet. Alla vill trots allt inte proppa i sig hormoner eller hålla på med dyra, krångliga kondomer. Algoritmen fungerade finfint för paret och snart bestämde de sig för att skapa en app byggd på den, för att kunna hjälpa fler kvinnor. Det resulterade i appen Natural Cycles.

Men vägen till att få appen godkänd har varit lång och skakig. I november 2015 kom beskedet från Livsmedelsverket att de var tvungna att sluta benämna appen som ett preventivmedel, och strax innan jul meddelade man användarna – och intäkterna började sjunka direkt. Samtidigt fick appen och paret kritik i medier för att försöka lura unga kvinnor på pengar.

Nu har alltså vändningen kommit. Godkännandet kommer från den tyska inspektions- och certifieringsorganisationen Tüv Süd som klassat appen i den medicinsk-tekniska kategorin IIb. Därmed erbjuder Natural Cycles ett nytt, kliniskt testat alternativ till preventivmedel såsom p-piller, hormonspiral och kondom.

Natural Cycles.

Nästa steg är att få den godkänd i USA, men tills dess satsar man stort i Storbritannien – appens största marknad i dag.

Annons

Appen fungerar genom att man som kvinna tar sin temperatur under tungan varje dag och skriver in i appen, som då med algoritmen räknar ut om man är fertil den dagen eller inte. Natural Cycles har över 150 000 användare i 161 länder och en klinisk studie har bevisat att appen är lika effektiv som p-piller.

Elina Berglund och maken Raoul Scherwizl, grandarna till Natural Cycles.

Vår reporter Mikaela Råberg har testat appen, och säger så här:

– Jag började med Natural Cycles när jag ville sluta med mina p-piller för snart tre år sedan. Att mäta temperaturen varje morgon är inga problem, däremot kan temperaturen skilja sig en hel del beroende på när jag går och lägger mig, när jag vaknar, hur bra jag sovit och om jag tränar på kvällen eller morgonen.

Annons

Har jag en period när mina sovrutiner är näst intill helt regelbundna fungerar Natural Cycles rätt bra, men tar jag däremot sovmorgon en timme eller morgontränar istället för att träna på kvällen hoppar min temperaturkurva. Det leder till att jag får fler röda dagar, alltså dagar då jag inte bör ha sex eller böra ha sex med kondom. Min uppfattning är att det räcker med få oregelbundenheter i min temperatur per månad för att få många röda dagar, vilket är lite drygt. På så vis trivdes jag bättre när jag åt p-piller – då visste jag att jag var säker varje dag och inte behövde komplettera med något annat preventivmedel.

Att mäta på helger och när jag har semester har jag alltså helt slutat med. Och självklart mäter jag aldrig om jag känner mig sjuk eller har druckit alkohol.

En annan sak man kan göra för att få fler gröna (säkra) dagar är att varje månad ta ägglossningstest. Det är inget krav, men det är ju alltid trevligt med så få röda dagar som möjligt. Appen säger till när det är dags, vilket för mig är cirka fyra dagar i månaden.

Annons

Läs också: Var fjärde kvinna glömmer ta sitt p-piller – så säker är din metod

Ägglossningstest är inte gratis, även om man kan köpa dem i 20-pack via Natural Cycles. Att ta ägglossningstest garanterar heller inte att jag får fler gröna dagar – och för mig har dessa test inte fungerar särskilt bra. Av alla gånger jag testat har de bara visat positivt en gång – visar de negativt rekommenderar appen att man ska göra ett test igen nästa dag, och igen och igen om testet fortfarande inte indikerar ägglossning. Det blir många ägglossningstest och eftersom det är ytterligare en kostnad – utöver det jag betalar för Natural Cycles-abonnemanget – så har jag helt slutat med det.

Sammanfattningsvis: För mig är det dyrare med Natural Cycles än det var att ta p-piller och jag kände mig mer jämn i humöret överlag när jag åt hormoner. Dock är det en skön vetskap att jag inte stoppar i mig massa hormoner, även om jag mådde bra av det. Natural Cycles fungerar helt okej för mig, eftersom jag är en vane- och rutinmänniska, som är ganska regelbunden i mina sov- och träningsmönster. Hade jag däremot haft en annan livsstil hade Natural Cycles inte varit för mig. Det kan jag säga baserat på mina egna erfarenheter.

Källa: Veckans Affärer, Natural Cycles

Foto: Instagram, pressbilder

 

De grundade Your Happy Period – för en roligare mens

Läs också: De grundade Your Happy Period – för en roligare mens

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons