HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Nu är den här! Det behöver du veta om nya kopparspiralen

07 nov, 2019 
Har du som många testat kopparspiral och tänkt "det där gör jag inte om"? Kanske är det värt ett nytt försök – nu lanseras nämligen pärlspiralen. Hormonfri och tillverkad för att passa den riktiga kvinnokroppen!
Annons

Det är nästan 30 år sedan kopparspiralen gjorde entré som preventivmedel i världen. Och trots att biverkningar som rikliga blödningar och starka menssmärtor är väldigt vanligt förekommande, så har inga större förändringar alls gjorts med spiralerna under hela den här tiden. Samtidigt blir de inrapporterade fallen av svåra biverkningar allt fler, enligt både Läkartidningen och Läkemedelsvärlden.

Så nu är det dags!

Den nya typen av preventivmedel kallas för en pärlspiral, och ser inte alls ut som en klassisk, T-formad spiral – istället är den sfärisk. En tunn tråd av det flexibla materialet nitiol har formats till två cirklar som sitter ihop och bildar ett klot, och på tråden sitter små kopparpärlor (se bild nedan).

Pärlspiralen Ballerine.
Pärlspiralen Ballerine i sitt fodral. Foto: Mikaela Alex

Spiraler som punkterar livmodern

Ett problem med spiraler, både hormonspiral och kopparspiraler, är att de faktiskt kan skada livmodern och livmoderhalsen. När man ser på det hela tvådimensionellt ser livmodern ut som en uppochnedvänd triangel, med ett rör nedåt (livmoderhals och vagina) och två rör som går ut från de övre hörnen (äggledare med äggstockar). Och då kan man tänka sig att en T-formad spiral passar in perfekt där i mitten – men faktum är att alla tre ”benen” på T:et utgör en risk för att livmoderhalskanalen eller livmodern punkteras.

Annons

För livmodern är inte tvådimensionell, och den rör sig hela tiden, vilket gör att spiralen ofta hamnar fel. Så många som 20 procent av alla spiralbärare kan lida av spiraler som hamnat snett och fastnat i livmodern – eller helt fritt i bukhålan, och då skyddar den inte heller mot graviditet.

Den nya formen på pärlspiralen ska göra att risken för dessa inre skador (som dock sällan påverkar chanserna att bli gravid senare) minskar, då den inte har några vassa eller hårda kanter eller hörn. Vilket också kan vara en anledning till att den inte ger lika mycket smärta. Den är också mycket mindre än en vanlig spiral – 15 mm bred jämfört med spiralens 34 mm. En livmoder är i genomsnitt 24,4 mm bred, så det kan göra en stor skillnad.

Preventivmedel utan hormoner

För den som inte velat äta hormoner har det inte funnits mycket att välja på i preventivmedelsväg – spiral eller kondom. Eller ”finska rycket” – som vi inte vill rekommendera som preventivmetod…

Annons

Men Ballerine, som pärlspiralen heter, är hormonfri och skyddar lika effektivt mot graviditet som den klassiska spiralen. Den ska vara effektiv i upp till fem år, och inte påverka sexlust, bentäthet, ägglossning eller vikt. 70 000 kvinnor världen över har redan testat den varav 5000-6000 kvinnor i Sverige. Studierna som gjorts kring den är gjorda i Europa.

Men några biverkningar har även pärlspiralen. Det är normalt att livmodern behöver lite tid att anpassa sig, och det kan göra att du känner mensvärksliknande smärta direkt efter insättningen, samt att de första 2-3 månadernas mens kan göra lite ondare än vanligt och vara lite rikligare. Pärlspiralen passar inte för alla, så prata med din barnmorska innan du bestämmer dig.

– Än så länge är det bara de barnmorskor vi utbildat som får sätta in Ballerine. Vi hoppas att produkten upphandlas av landstingen snart, berättar Solanns VD Ann Strålman för MåBra.

Idag får den som vill testa Ballerine betala för den själv, med en kostnad på 1249 kr. Är du intresserad av att veta mer om pärlspiralen? Läs mer här. Vill du hitta en mottagning som kan sätta in den – läs mer här.

Foto: Ballerine, TT

Läs mer:

3 nya preventivmedel för män är på gång

Bristen på p-piller en nationell kris: ”Politiker måste ta ansvar”

Annons