Isabella Löwengrips kommentar till abortlarmet: ”Finns de som slarvar”

Isabella Löwengrip är en av investerarna i Natural cycles och har flertalet gånger marknadsfört appen i sin blogg. Efter att Södersjukhuset anmält Natural cycles efter ett ökat antal aborter under de senaste månaden svarar entreprenören på kritiken:

– Att det blir den här typen av anmälningar är inte så konstigt när man växer så pass stort som vi gör, vi finns i dag i 160 länder efter tre år. Alla preventivmedel ger oönskade graviditeter om man slarvar, i takt med att vi växer kommer vi få ett större antal, säger Isabella till Aftonbladet.

Läs även: Preventivmedelsapp anmäls – efter 37 oönskade graviditeter

Natural cycles har tidigare blivit fällda av Reklamombudsmannen när de marknadsfört sig som preventivmedel med 99,9 procents säkerhet och Läkemedelsverket gjorde ett skriftligt yttrande som grundarna tolkade som ett reklamförbud. Men efter att de via ett certifieringsföretag i Tyskland, Tüv Süd blivit godkända som preventivmedel i den medicinsk-tekniska kategorin IIb  i början av 2017, har Natural cycles satsat mycket på marknadsföring i Sverige och England då klassificeringen gäller i hela EU.

– Vi är lika säkra som våra konkurrenter, men så fort det bygger på en daglig rutin blir det en mänsklig faktor som gör att det blir oönskade graviditeter. Vi har i dag en procent även om man använder det så som man ska använda det och sex procent om man slarvar, det gäller alla preventivmedel i dag. Så fort du måste ta något regelbundet finns det de som slarvar, säger Isabella Löwengrip.

Läs också: Svenskan först i världen med godkänd preventiv-app

– Det jag kan göra som delägare och användare är att kommunicera vikten av rutiner och hur viktigt det är att inte ha oskyddat sex när man har röda dagar, för det är det som leder till detta såklart. Men det är något vårt företag inte kan ansvara för utan det är upp till användaren själv.

Isabella har även skrivit på sin blogg vad hon tycker om kritiken.

Foto: IBL

Artikeln publicerades först på Femina.

 

Utvald läsning