SömnStressMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Hostmedicin? Nej, du kan likaväl äta honung eller choklad

20 dec, 2019 
Forskare menar att du lika gärna kan äta honung eller choklad för att dämpa hosta. Så pass lite hjälper de flesta hostmediciner.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Hostig och på väg till apoteket för att köpa hostmedicin? Tänk om. Det saknas nämligen bevis för att hostmediciner, såväl receptbelagda som receptfria, verkligen fungerar. Och om det finns en effekt så är den väldigt blygsam. Troligen får du bättre hjälp av honung. Det skriver Janusinfo, en kommersiellt oberoende informationssajt om läkemedel, i ett expertutlåtande.

De receptbelagda hostmediciner som skrivs ut mest är Cocillana-Etyfin (etylmorfin, senegaextrakt och cocillanaextrakt) och Mollipect (bromhexin och efedrin). Bland de receptfria hostmedicinerna finns bland annat Nipenesin och Theracough (guaifenesin). Det finns även naturläkemedel mot hosta.

När man gått igenom den vetenskapliga forskningen om hostmedicin såg man att flertalet av hostmediciner inte har bättre effekt än sockerpiller. Det enda undantaget är ämnet guaifenesin, som ingår i Nipesin och Theracough. Det hade enligt två studier en viss effekt under de första dagarna. De skrala bevisen för att hostmediciner fungerar är också en anledning till att hostmediciner inte ingår i läkemedelsförmånen. När det gäller naturläkemedel mot hosta finns det överhuvudtaget inga krav på bevisad effekt.

Annons

Honung bevisat effektivt

Däremot tycks honung vara ett både billigare och bättre alternativ vid hosta. Det stöds av flera studier och därför har läkare i Storbritannien börjat rekommendera honung istället för hostmedicin till sina patienter. Även den genomgång som Janusinfo har gjort stöder honung som hostmedicin. Man menar att att honung troligen lindrar hosta bättre än både placebo och vissa hostmediciner. Honung ska dock inte ges till barn under ett års ålder på grund av risk för spädbarnsbotulism.

honung mot hosta
Honung ska kunna lindra lika bra eller bättre än vissa hostmediciner, enligt forskning.

Gillar du inte honung? Då kan vi fresta med en kopp varm choklad. Vanlig choklad kan nämligen vara tre gånger bättre än traditionell hostmedicin vid hosta. Det är en slutsats från forskare vid brittiska London Imperial College. Det är kakaons naturliga rikedom på teobromin, det ämne som kopplas till chokladens övriga hälsofördelar, som nu sägs fungera även mot hosta.

Personerna i chokladstudien hjälptes av teobrominet och ämnet gav inte några biverkningar eller andra negativa hälsokonsekvenser, enligt forskarna. Mängden teobromin som försökspersonerna fick motsvarar ganska exakt två koppar varm choklad, något som en svensk läkare i Norrköping också ordinerar sina patienter vid hostbesvär!

Foto: TT

Läs mer: 

Forskare: Choklad är bättre än medicin mot hosta

Natthosta och 6 andra symtom du aldrig ska ignorera

Läkare: Därför slutar du inte att hosta

Annons