SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Natthosta och 6 andra symtom du aldrig ska ignorera

04 nov, 2019 
Kvinna ligger i sängen och hostar på natten
Har du plötsligt drabbats av hosta, men bara på natten? Eller har bajset bytt färg till ljusgrått? Det kan vara din kropp som försöker säga dig att något är fel. Här är några viktiga symtom du alltid ska ta på allvar!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Ett klassiskt tecken på att något inte är som det ska med vår hälsa är att vi känner oss tröttare än vanligt. Det kan bero på att vi till exempel håller på att bli förkylda. Kroppen tycker då att vi ska använda vår energi till att bekämpa infektionen istället för att stressa omkring på jobbet och smitta andra – alltså skickar den ut ämnen som gör oss orkeslösa.  På samma smarta sätt försöker kroppen kommunicera med oss även vid andra sjukdomar. Här är några exempel!

 

1. Du får kraftig och plötslig huvudvärk

Om din huvudvärk kommer väldigt plötsligt, som en blixt från klar himmel, och är värre än vanligt kan det ibland vara ett tecken på en stroke eller en TIA, som är en förvarning om en kommande stroke. Ibland kan symtomen också smyga sig på under loppet av ett dygn. Får du kraftig huvudvärk tillsammans med yrsel, känselbortfall på ena sidan av kroppen,  synförlust och talsvårigheter är det viktigt att söka hjälp snabbt. Varje sekund är viktig för återhämtningen!

Annons

 

2. Du ser blixtar och sotflagor i synfältet

Blixtar i utkanten av synfältet och stora ”sotflagor” som rör på sig är ett tecken på glaskroppsavlossning. Det i sig behöver inte vara farligt men det kan leda till att det går hål på näthinnan – eller till att näthinnan lossnar. Får man inte behandling då kan det leda till synnedsättning.  Hör av dig till din vårdcentral om du ser blixtar eller sotflagor. Om du ser en mörk skugga i utkanten av synfältet ska du söka hjälp direkt.

 

3. Ditt bajs har en udda färg

I de flesta fall är det vad du äter som avgör färgen på din avföring. Är bajset svart, kan det bero på att du ätit järnrik mat som blodpudding. Men det kan ibland även bero på en blödning i magen. Då brukar bajset likna tjära och lukta illa. Är avföringen däremot så ljus att den nästan är vit, kan det vara ett tecken på att levern eller gallan inte fungerar som den ska och man kan ha drabbats av en sjukdom i gallvägarna. Hör av dig till vårdcentralen om din avföring ändrar färg trots att du äter som du alltid har gjort och du inte har börjat med något nytt läkemedel nyligen. Vissa mediciner kan nämligen påverka färgen.

Annons

 

4. Du hostar bara på natten

Så vitt du inte just varit förkyld eller har en pågående allergi, kan natthosta ibland vara ett tecken på hjärtsvikt. När man ligger ner en längre period kan man helt enkelt få vätskeansamlingar i lungor och hjärta och det orsakar hostandet.  Om du bara hostar när du ligger ner, till exempel på natten, kan det vara värt att kolla upp. Det gäller särskilt om du även känner dig andfådd och trött.

 

5. Du får en plötslig smärta i vaden

Värk i ett ben beror oftast på att man överansträngt sig och helt enkelt har drabbats av träningsvärk. Men inte alltid. Har man värk samtidigt som benet svullnar och känns tungt och varmt, kan det bero på en blodpropp. Det är viktigt att söka hjälp snabbt om man misstänker en propp. I värsta fall kan den lossna och hamna i lungan.

 

6. Du får flytningar ur bröstvårtan

Kvinnor som fött barn och ammat kan få flytningar ur en eller båda bröstvårtorna i ett par år efter att de slutat amma. Ibland kan det även vara en biverkan av p-piller eller andra läkemedel. Får man en grönaktig flytning kan det bero på en cysta under bröstvårtan medan en blodig flytning kan bero på en tumör (som i de flesta fall är godartad). Men flytningar ur brösten ska, speciellt om det handlar om blodiga sådana, alltid kollas upp. Ibland är det nämligen ett symtom på bröstcancer. Det kan också röra sig om en tumör i hypofysen.

Annons

 

7. Du har ont i käken

De vanligaste symtomen på en hjärtinfarkt är smärta eller tryck i bröstet, andnöd, illamående och trötthet. Men ibland kan symtomen komma från helt andra delar av kroppen, framför allt bland kvinnor som ibland har mer diffusa symtom än män. Hos vissa kvinnor kan ena armen domna eller kännas öm, andra kan få smärtor i käken eller nacken. Smärtan från hjärtat kan nämligen stråla ut i helt andra delar av kroppen. Misstänker du att  symtomen kommer från hjärtat ska du söka hjälp.

 

Läs mer: 

Hemligheterna bakom ett långt liv – 12 tips!

10 vägar till ett kroppspositivt och hälsosamt 2019

Så minskar du risken att drabbas av cancer

 

Foto: TT

Annons