SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Lena fick äggstockscancer: Ingen kvinna ska behöva gå igenom det jag har gjort

13 apr, 2021 
Avvivvi Alström
Lena Wäppling
För Lena Wäppling, 53, började allt med en envis hosta. Det var äggstockscancer, en aggressiv sjukdom med hög dödlighet. Nu har hon samlat in över en miljon kronor till forskning om den grymma sjukdomen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
7 saker du kan göra för att förebygga cancerBrand logo
7 saker du kan göra för att förebygga cancer

Två dagar före jul 2017 fick Lena Wäppling chockbeskedet att hon hade en tumör stor som en knytnäve i sin ena äggstock. Hon hade då sökt hjälp för hosta, ett symtom som knappast för tankarna till gynekologisk cancer.

– Jag trodde bara att jag behövde lite hostmedicin. Att det var cancer kunde jag inte ens föreställa mig, säger hon.

Prover visade att cancercellerna även hade tagit sig upp i lungan och det var därför hon hade hostat så mycket. Lena var tvungen att genom gå en mycket omfattande operation. Hon blev kvar på sjukhuset i två veckor.

”Det kändes som att bli överkörd av en lastbil”

Fem veckor senare började cellgiftsbehandlingen. Lena behandlades i sex omgångar, fem timmar per gång.

– Efter varje behandling kändes det som jag hade blivit överkörd av en lastbil.

Annons

Men den tuffa behandlingen gav resultat. När behandlingen avslutats kunde man inte längre se några synliga cancerceller i Lenas kropp. Och cancern har hållit sig borta sedan dess. I Lenas fall är dock återfallsrisken väldigt hög och det är jobbig att hantera.

– Jag vet att det finns en extremt hög risk för återfall men den risken minskar ju längre tiden går. Den mentala biten är den tuffaste för mig och många av mina medsystrar.

Lena går fortfarande på regelbundna kontroller. Mellan kontrollerna ser hon till att göra det bästa möjliga av livet.

Lena
Lena samlar in pengar för att andra kvinnor ska slippa uppleva det hon har gått igenom. Foto:

– Efter alla behandlingar kände jag starkt att ingen kvinna ska behöva gå igenom det jag har gått igenom. Jag var tvungen att göra något.

Lena startade en stiftelse, Lena Wäppling Stiftelse, som samlar in pengar till forskning om äggstockscancer. Det görs bland annat via Lenas Lopp för Livet, som är ett lopp där varje avverkad kilometer ger pengar till forskningen.

Annons

– Min dröm är att man ska hitta ett enkelt sätt att hitta äggstockscancer med ett blodprov. Idag är det en svårupptäckt sjukdom. Upptäcks den i tid är prognosen mycket bättre än den var för mig, säger Lena.

Förra året var loppet virtuellt på grund av pandemin. 1500 personer i hela världen deltog, bland annat i Västerås, Sundsvall men även i Zürich, Bergen, Helsingfors, Abu Dhabi och Los Angeles.

– Tack vare alla deltagare och donatorer kan vi i år dela ut nästan en miljon kronor till forskning för att tidigare upptäcka och diagnostisera äggstockscancer, berättar Lena.

Lenas Lopp för Livet kommer att anordnas även i år – den 2 september 2021 i Lenas hemstad Västerås. Om pandemin tillåter, vill säga.

Loppet kommer även att genomföras i virtuell form för deltagare i hela världen under vecka 35. Det betyder att alla kan delta, oavsett var man befinner sig.

Så kan du springa in pengar till forskning

– För mig är loppet en av årets roligaste händelser och jag ser fram emot höstens lopp där varje krona går till forskning om äggstockscancer.

Anmälan till Lenas Lopp för Livet öppnar i maj.

Här finns information https://sv.lenawfoundation.com/

Vanliga symtom på äggstockscancer

Sjukdomen drabbar cirka 700 kvinnor per år i Sverige. Drygt 550 av dem dör.

Äggstockscancer är den aggressivaste formen av gynekologisk cancer och den syns inte på cellprov. Det är en ”tyst” sjukdom som ger vaga symtom. Symtomen förväxlas lätt med andra, lindrigare åkommor som stressmage, ryggont och klimakteriebesvär.

De vanligaste symtomen är:

  • Diffus magvärk och andra magproblem
  • Ofta kissnödig
  • Känsla av ständigt svullen mage
  • Svårt att få igen blixtlåset i kjolen eller byxorna, trots att man inte gått upp i vikt
  • Dålig aptit
  • Snabb mättnadskänsla
  • Onormal trötthet
  • Viktnedgång
  • Smärta i ryggslutet
  • Tyck mot ändtarmen

Foto: Carmen Sirboiu

Annons