KOL: Läkemedlen hjälper inte – kan jag ha drabbats av något annat?
Fråga: Jag är en 57-årig kvinna, före detta storrökare som slutade när jag var 35 år och första barnet föddes. I över ett år har jag upplevt andfåddhet vid ansträngning och att det känns tungt i bröstet. Jag har även rethosta som kommer och går men inte försvinner.
Ibland när jag går får jag ont i benen och får stanna och vila tills det onda släpper. Jag är ofta väldigt trött på ett sätt jag inte varit förut. På vårdcentralen har jag fått diagnosen lindrig KOL och läkemedel att andas in, men jag tycker inte att det hjälper. Jag är orolig över att man kanske inte hittat orsaken till mina besvär, att det inte är KOL utan cancer.
Jag har försökt tala med läkarna om min oro, men det är inte lätt när man inte får träffa dem. Det är som att man inte riktigt tar mig på allvar. När jag efterfrågar fler undersökningar blir svaret att vi fortsätter så här och ser hur det blir. Jag är rädd att man ska missa något medan tiden går. Vad ska jag göra för att bli lyssnad på?
/Mycket orolig
Nya vanor på 21 dagar!
Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.
Läs mer och anmäl dig här!Läkare Michael Seipel svarar: "Några av symtomen är typiska för KOL och andra inte"
KOL, Kroniskt Obstruktiv Lungsjukdom, drabbar de nedre luftvägarna och ger en försämrad transport av andningsluften. Debuten sker oftast efter 40 års ålder och sjukdomen utvecklas sedan långsamt. Den dominerande orsaken är rökning, men även exposition för andra luftvägsirriterande ämnen kan ligga bakom.
Vid både KOL och astma uppstår inflammation i luftrören med trånga luftvägar, slembildning och symtom som hosta och andnöd. En viktig skillnad är att symtomen vid KOL inte kommer i attacker utan kontinuerligt, man är aldrig besvärsfri. Om man inte eliminerar den utlösande orsaken sker en kontinuerlig försämring där lungornas struktur förändras så att andningen till sist påverkas allvarligt.
Michael Seipel
- Michael Seipel är legitimerad läkare, specialiserad inom anestesi och intensivvård.
- Han har arbetat på Akademiska Sjukhuset i Uppsala men också som distriktsläkare och inom företagshälsovården. Utöver det har han en egen mottagning där han inriktar sig på smärtproblematik och smärtlindring.
När man fått diagnosen KOL är första åtgärden rökstopp. Som behandling ges luftrörsvidgande och inflammationsdämpande läkemedel för att vidga luftrören, lindra andnöden och förebygga perioder av försämring.
Smärtor i benen vid gång kan vara fönstertittarsjuka
Du har fått diagnosen ”lindrig KOL”. Några symtom du beskriver passar in, men inte alla. Dina smärtor i benen när du går är till exempel inte typiska för KOL. Hur är det med dina blodkärl? Jag tänker framför allt på pulsådrorna i benen. Ett försämrat blodflöde i dem ger smärtor då benmusklerna ansträngs, det vi kallar fönstertittarsjuka.
Hur ser hjärtats kranskärl ut? Försämrat blodflöde i dem ger kärlkramp vid ansträngning. Vilka utredningar ligger bakom att man ställt diagnosen KOL? Lungröntgen, spirometri, blodprover? Har du fått klara besked om resultaten och hur man kom fram till din diagnos? Man får intrycket att det inte riktigt är så av din beskrivning.
Om dina nuvarande läkare inte tar till sig din oro och försöker hjälpa dig är det allvarligt. Kan någon följa dig till vårdcentralen och hjälpa dig föra fram dina funderingar? Om man inte vill lyssna på dig får du byta vårdcentral. Cancer är inte det första jag tänker på när jag läser ditt brev, men det är viktigt att du får en trovärdig förklaring till dina besvär och att du får ställa dina frågor i lugn och ro.
Vill du också ställa en fråga?
Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.
MåBra:s experter:
- Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
- Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
- Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
- Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
- Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
- Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.
Foto: Shutterstock/TT (Bilden är arrangerad)