Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

Varför får min fru hemsk hosta under promenader?

15 mar, 2024 
En man och en kvinna som promenerar
De är pensionärer som promenerar tillsammans varje dag. Nu har ”Perra” upptäckt att hans fru börjat få hemska hostattacker när de är ute och går. Vad kan det bero på? Läkaren Hanna Brännlund svarar.
Annons

Fråga: Jag är en ung och frisk man på 78 år. Jag lever med min fru och hund och tillsammans har vi sedan många år promenerat i rask takt varje dag, minst fyra kilometer. Min fru har sedan drygt ett halvår haft värk i ena tummen och behövt ta aspirin ibland, men har god hälsa i övrigt.

De senaste månaderna har jag dock märkt att hon flåsar mer och blir trött under våra promenader, ibland får hon också hemska hostattacker. I somras funderade vi på om hon kände av pollen, halterna var väldigt höga, men det blev ännu värre under hösten och vintern.

Självklart saktar vi ner när hon får en attack och har kortat ner promenaderna, men vi funderar på vad det är som utlöser det? Även när hon är stilla, till exempel på nattetid, har hon haft lite slemhosta. Hon tycker inte att det är så farligt, men jag är orolig att det ska ha med lungorna att göra.

/Perra

Se 6 hälsosamma steg till friskare och starkare lungorBrand logo
Se 6 hälsosamma steg till friskare och starkare lungor

Läkaren Hanna Brännlund svarar: "Finns flera förklaringar"

Det låter som du och din fru har väldigt goda vanor med aktiv livsstil och dagliga promenader. När vi drabbas av symtom eller något som förändras med våra kroppar så är det bra att vi reflekterar över detta, precis som du nu gör över din hustru. Du beskriver att hon sedan några månader fått besvär med trötthet och blivit mer flåsig vid ansträngning till den grad att ni fått korta ner tempo och längd på era dagliga promenader. Även att hon har besvär med slemhosta.

Annons

Hanna Brännlund

 • Hanna Brännlund är legitimerad läkare och en av de experter som regelbundet svarar på medicinska frågor från MåBra:s läsare.
 • Hanna är specialist i allmänmedicin och arbetar på en vårdcentral i Sundsvall.

Jag tycker att du ska rekommendera din hustru att boka en tid hos sin husläkare/vårdcentral för undersökning. Beroende på hennes hälsa och tidigare sjukdomshistorik så kan det finnas flera förklaringar till hennes besvär. Hade hon en luftvägsinfektion innan detta började, så det skulle kunna vara en luftrörskatarr som sitter kvar? Är hon rökare eller tidigare rökt och brukar få perioder med slemhosta, så kan det vara tecken på KOL.

Även viktigt att göra en bedömning av hjärtat och blodtryck, så det inte är ansträngningsutlöst kärlkramp som ger henne besvär vid promenader. Vid en undersökning på vårdcentralen så kan man med en mer utförlig anamnes och status kanske hitta förklaring till hennes besvär, i annat fall så får man gå vidare med utredning som till exempel röntgen av lungor och provtagning.

Annons

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

 • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
 • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
 • Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
 • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
 • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
 • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
 • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
 • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
 • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto. TT/Shutterstock

Annons