Se Min hälsaSömnStressKlimakterietTarmfloraHuvudvärkErgonomiFråga experternaOm MåBra

Är långvarig hosta farligt? Doktor Gunilla svarar

05 nov, 2020
Hostande kvinna.
Kan en hosta som aldrig går över vara tecken på något allvarligt? Så här svarar MåBras doktor Gunilla Hasselgren på en läsarfråga.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 saker som hjälper vid förkylningBrand logo
5 saker som hjälper vid förkylning

FRÅGA: Jag har nu hostat i flera veckor. Är det normalt att hosta länge eller kan hostan vara något allvarligt som lunginflammation? Hur känner jag igen farlig hosta och när ska jag söka hjälp? Jag har testat negativt för covid-19, så jag vet att det inte är det i alla fall.

/Karro

SVAR: Långvarig hosta utan andra symtom beror vanligen på virus. Vi pratar då om 100-dagarshosta, just för att den kan hålla på länge.

Att hosta länge behöver inte alltid vara ett tecken på till exempel lunginflammation. Det kan vara ett virus som retat upp slemhinnan i hals och luftvägar ordentligt. Ibland kan en hosta slemmig och tjock hosta också bero på en bakterieorsakad luftrörskatarr, bronkit.

Då kan hostan vara lunginflammation

Lunginflammation som beror på pneumokocker kommer som ett andra insjuknande efter en förkylning. Man kan få feber, ha huvudvärk och andas lite fortare eller få det jobbigt att andas. Hostan kan ändra karaktär och bli grövre. Men det är inte alltid en lunginflammation beter sig likadant från person till person.

Annons

Det finns även andra bakterier som kan ge långdragen hosta med lunginflammation. Mykoplasma kallas den typen.

Man söker alltid hjälp via telefon om man får feber, känner sig sjuk eller får det jobbigt med andningen. Stäm av med vården om du har en hosta du inte blir av med. Ett telefonsamtal med sköterska kan räcka, men ibland behöver man en undersökning på mottagning.

Då ska man vaccinera sig mot lunginflammation

Man kan vaccinera sig mot den vanligaste formen av lunginflammation. Det rekommenderas att man gör det om man löper hög eller ökad risk att bli allvarligt sjuk om man skulle infekteras av pneumokocker.

  • De som anses ha en hög risk är de som inte har någon mjälte, är immunnedsatta på grund av behandling mot cancer eller organtransplantation.
  • Man bedöms ha en ökad risk för allvarlig pneumokocklunginflammation om man har KOL eller svår astma, är rökare eller över 65 år.
  • Risken är även ökad vid neurologisk sjukdom, då man kan ha svårt att hosta, är leversjuk eller är kraftigt överviktig.

/ Doktor Gunilla Hasselgren

Foto: TT

...

Läs mer:

Så kan en enda hostning avslöja om du har covid-19

Så kan du själv testa dina lungor – och se om du är på väg att få KOL

Dr Gunilla: Det här ska du alltid söka vård för – trots corona

Annons