HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Läkaren: Andfåddhet under vintern kan vara tecken på köldastma

16 dec, 2021 
Kvinna som tar ett djupt andetag utomhus i snön.
Med sjunkande temperaturer tycker många att det blir tyngre att andas utomhus. Om man inte vet med sig att man har astma är det lätt att skylla på dålig kondition. Men det ska inte vara på det här viset.
Läkaren Per Rönmark berättar mer om fenomenet köldastma.
Annons
Rangan Chatterjees andningsövning som minskar stressBrand logo
Rangan Chatterjees andningsövning som minskar stress

Om man har astma kan tung andning, hosta och obehag i bröstet förstöra de aktiva utomhusdagarna under vintern. Det är viktigt att justera behandlingen så att man inte upplever denna svängning i allt för hög grad när temperaturen sjunker.

Vet man inte om att man har astma, är det lätt att skylla ovanstående symtom på dålig kondition, eller att man helt enkelt inte tål kyla.

– En del kanske tänker ”jag tål nog inte kyla så bra”, som om det vore en allmän egenskap. Men oavsett om man redan har fått en astmadiagnos eller inte så är det viktigt att ta symtomen på allvar och söka hjälp för besvären, säger Per Rönmark, specialist i allmänmedicin vid Praktikertjänst.

Vad är köldastma?

Men vad är då köldastma, hur vet man om man är drabbad och när bör man kolla upp det? Per Rönmark förklarar:

Annons

– Ofta handlar det om att personer med vanlig astma får besvär av kylan. Luftvägarna retas och man får symtom. Kylan är alltså en triggerfaktor på samma sätt som stark parfym, rökning och fysisk ansträngning kan vara det. Men sedan kan elitidrottare som utsätter sig för stora mängder kall luft, exempelvis längdskidåkare, utveckla en särskild form av astma, säger han.

Symtom på köldastma

De symtom man bör vara vaksam på är dels de klassiska astmasymtomen:

  • Andnöd
  • Pipig andning
  • Hosta
  • Obehag i bröstet

Men också om det kanske börjat att kännas extra tungt med andningen när man vistas ute i kylan.

– Från undersökningar vet vi att upp till var tredje person med astma reagerar på kyla och får besvär. Det innebär alltså att hundratusentals svenskar kan ha köldastma. Kanske tror man att symtomen beror på dålig kondis, men det brukar handla om att astman är dåligt behandlad, säger Per Rönmark.

Då bör du söka vård för besvären

Vid köldastma påverkas prestationsförmågan och besvären uppkommer dels på grund av den torra kalla luften, dels av ansträngningen, som också är en utlösande faktor. Men om man nu lätt kan tro att det beror på dålig kondition eller att man är känslig för kyla, hur vet man om man borde gå till läkaren?

Annons

Oavsett om man har en astmadiagnos eller inte bör man tala med en läkare eller astmasjuksköterska om man får andnöd eller känner obehag när man tränar eller är ute i kylan. Men också om man besväras av natthosta, heshet, harklingar eller väsande andning.

Har man inte fått en astmadiagnos kan en sådan vara aktuell och har man redan en diagnos kan det vara så att den nuvarande behandlingen behöver ses över. En riktlinje är nämligen att man inte ska ha besvär mer än två gånger per vecka och inte vakna på natten på grund av astman om den är bra behandlad.

På sajten Alltomastma.se kan man ta ett självtest, innan man söker sig vidare till vården.

Tips för att hantera besvär med andningen i kylan

Här är Per Rönmarks bästa tips för personer som lider av astmabesvär under vintern:

  • Värm upp ordentligt inför utomhusaktiviteter
  • Ta hjälp av en värmeväxlare som fuktar och värmer upp inandningsluften med hjälp av utandningsluften. Det finns sådana som man har i munnen och andra som är i form av en mask.
  • Många med astma har en svullnad i näsan och den är viktig att behandla med kortisonspray. I annat fall är det lätt att munandas, vilket är ansträngande.
  • För en del med astma räcker det att kall luft slår mot ansiktet för att trigga en reflex som påverkar luftrören. Skydda därför ansiktet med en sjal eller stor halsduk när du ger dig ut i kallt väder.

Källa: Alltomastma.se

Foto: TT

Annons