Mässling – symtomen som avslöjar viruset

Hur vet man att man har mässling? Här är de vanligaste symtomen.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Det har varit mycket prat om mässling den senaste tiden – en virussjukdom som näst intill varit utrotad i Sverige men som av olika anledningar tagit sig tillbaka och härjar i några delar av landet. En av anledningarna tros vara föräldrar som vägrar vaccinera sina barn mot sjukdomen, annars för de flesta barn vaccination mot mässling vid 18 månaders ålder.

Du som redan har haft mässling behöver inte vaccinera dig – då är du immun.

Läs också: Bör du vaccinera dig mot mässling? Så vet du!

Men hur yttrar sig mässlingen hos en själv eller ens barn, och hur vet man att det inte är en vanlig influensa eller någon av de andra vanliga barnsjukdomarna som påssjuka, röda hund eller vattkoppor? De karaktäristiska utslagen kommer först efter några dagar, och då kan du redan ha smittat flera i din omgivning, då sjukdomen är extremt smittsam.

Här är de typiska symptomen på mässling, enligt 1177:

  • Du får hög feber.
  • Du får torrhosta.
  • Dina ögon blir irriterade och ljuskänsliga.
  • Efter några dagar får du utslag. De är först ljusröda och blir sedan mörkare och flyter ihop. Utslagen brukar börja i ansiktet och sedan sprida sig till resten av kroppen.

Febern brukar lätta omkring 5-6 dagar efter att utslagen brutit ut. Sedan tar det oftast omkring en vecka till innan du är helt återställd. Det kan ta längre tid om du får en svårare infektion eller någon följdsjukdom.

Läs också: Flera kommuner riskerar mässlingsutbrott

De vanligaste följdsjukdomarna till mässling är öroninflammation, lunginflammation och bihåleinflammation, och i värsta och ovanligaste fall kan man drabbas av hjärninflammation vilket är mycket allvarligt.

OBS: Misstänker du att du har mässling? Ring alltid vårdcentralen först, gå inte dit och riskera att smitta andra i väntrummet!

Foto: IBL

Redaktionens tips
Dela på: