Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerKlimakterietTäta bröst

10 naturliga hostmediciner som fungerar bättre än receptbelagda

23 jun, 2022 
Fläderbär, en kvinna som hostar och en kopp varm choklad.
Forskning har gång på gång visat att de flesta hostmediciner verkar vara i princip verkningslösa. Här är 10 exempel på naturliga hostmediciner som kan ge mer lindring än de i butiken.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Nu verkar många omkring oss vara sjuka. Kanske är det semestersjukan eller den nya varianten av coronaviruset som tar sig uttryck? Oavsett så kommer du säkert att ge dig ut i jakt på hostmedicin så småningom.

I dag saknas dock bevis för att hostmediciner, såväl receptbelagda som receptfria, verkligen fungerar. Man har sett effekt hos en del, men då bara en väldigt blygsam sådan.

5 saker som hjälper vid förkylningBrand logo
5 saker som hjälper vid förkylning

10 huskurer som kan råda bot på eller lindra hosta

Om du känner dig hjälpt av hostmedicin ska du givetvis fortsätta att använda det. Men om du som många andra inte märker av någon effekt så går det antagligen lika bra att vända sig till naturen och skafferiet.

Det finns nämligen gått om naturligt hostdämpande och lindrande ämnen som vi kan ta till i stället. Här kommer några exempel på naturliga hostmediciner.

Annons

1. Honung

Att honung fungerar som en naturlig hostmedicin känner du nog till vid det här laget. Faktum är att honung hittills verkar utklassa de receptfria och receptbelagda hostmediciner som finns idag när det gäller att faktiskt lindra. Det stöds av flera studier.

Mängden som behövs för att minska slembildning verkar vara ungefär en tesked eller två. Ät honungen som den är eller tillför den i en varm dryck. Man ska dock aldrig ge honung till barn under ett års ålder på grund av risken för spädbarnsbotulism.

2. Choklad

Gillar du inte honung? Då kan vi dela med oss av ett frestande tips om choklad. Det är teobrominet i choklad, det ämne som också kopplas till andra hälsofördelar med choklad, som verkar kunna agera hostdämpare.

Ät chokladen som den är eller varför inte koka en mumsig varm chokladdryck att avnjuta?

3. Varm dryck

Det är ju nämligen också så att varma drycker i alla tider använts som hostlindrare. De är mycket behagligare för halsen än rumstempererade eller kalla drycker.

Annons

För att slå två flugor i en smäll kan du prova att dricka antingen varmt te med honung eller en varm dryck med choklad. Tyvärr råder det inte bot på snuva och feber, men kan underlätta halsont och hosta.

4. Ingefära

Studier har visat att ämnen i ingefära kan få musklerna i halsen att slappna av lättare efter att de spänt åt våra luftvägar på grund av en förkylning.

Ingefäran kan ätas rå eller mixas ned med till exempel honung. Här är det möjligt att boosta med tre flugor i en smäll genom att blanda ingefära med honung och varmt te eller vatten!

5. Vatten

Vatten i sig kan också bidra till att dämpa hosta. Genom att dricka mycket vätska så återfuktar man både kropp och hals, vilket gör att halsen inte gör lika ont när man hostar.

Men det är också så att mycket vätska kan bidra till att tunna ut det retande slemmet i halsen.

6. Ånga

Att andas in vattenånga över en kastrull kan också hjälpa till att dämpa hostan av samma anledning som att dricka mycket vatten hjälper. Det återfuktar och lugnar luftvägarna. Dessutom kan det göra under även för huden! Så varför inte göra en lyxig sparutin med lite ångning och essentiella oljor i vattnet under sjukstugan?

Annons

Det går också bra att använda en luftfuktare för ungefär samma effekt. Men var försiktig vid allergi eftersom kvalster trivs särskilt bra under fuktiga förhållanden = ännu mer hosta.

7. Koksaltlösning

Du kanske har hört att nässpray kan lindra hosta? Det går lika bra, om inte bättre, att göra egen koksaltlösning och sedan skölja näsan med den. Genom att frigöra näsan från slem och irriterande ämnen kan luftvägarna bli lugnare och hostan förhoppningsvis lindrigare.

Att gurgla saltvatten och spotta ut är också ett effektivt knep mot halsont som kan vara värt att testa mot hosta också. Återfuktningen kan minska slem och spola ur partiklar som retar din hals. Precis som nässköljningen för näsan.

8. Fläderbär

Det är inte lika ofta längre som man hör om fläderbär och dess positiva hälsoeffekter. Förr i tiden ansågs bären kunna lindra förkylningar och då bland annat hosta.

Studier i dag visar att fläderbär inte verkar lindrar hostan direkt men att det skulle kunna få hostan att försvinna snabbare. Fläderbärsextrakt finns i kapslar och som saft, om du inte har möjlighet att plocka egna bär.

Annons

9. Mentol

Mentol, som naturligt återfinns i pepparmint, kan bidra till att öppna upp luftvägarna och på så sätt göra det lättare att andas. Det innebär att det även kan bidra till att hålla hostan i schack. Det finns mentol i till exempel halstabletter, pepparmint-te och pepparmyntsolja.

Halstabletter kan i sig också lindra på grund av att man producerar mer saliv av att suga på den, vilket tillfälligt kan lindra hostan.

10. Örter

Det är inte bara pepparmynta heller som kan ha en effekt mot hosta. Att blanda örter som murgröna, läkemalva, timjan och anis till en saft kan bidra till att förkorta antalet dagar med hosta, enligt den amerikanska motsvarigheten till 1177 Vårdguiden, WebMD.

Källa: WebMD

Foto: TT

Annons