Att vänta, bli avbruten eller ignorerad kan vara triggande för någon som haft en tuff uppväxt – kanske med något typ av emotionellt trauma bakom sig, skriver Psychology today. Här är fem triggande situationer.
I jakten på en partner tappar många bort sig själva. Men om du tittar förbi den traditionella checklistan över vad du söker i en drömpartner, och börjar med de här fyra stegen ökar du möjligheten att hitta både kärleken och ett mer genuint förhållande till dig själv. Det menar traumapsykologen Lemarc Thomas, som flyttade till Sverige och startade en matchmakingbyrå.
Lyssnarnas sommarvärd 2023 Eva Armini bjuder på en berättelse som beskrivs som en släkthistoria och hur vi formas av omständigheter. Men det är också en historia om spännande, nästan osannolika sammanträffande, drivkraft och hopp. En påminnelse om att det går att hitta möjligheter även i mörker – om att skapa sin egen lycka.
Signaturen "tveksam" har fått ett jobberbjudande utomlands som hon gärna skulle vilja ha. Men hon är tveksam till om det skulle vara bra för hennes fyraåring att flytta ifrån sin invanda miljö. Nu funderar hon på vad som skulle vara bäst för fyraåringen - kanske stanna kvar hemma med mormor? Så här svarar socionomen och familjerättsexperten, Maria Jacqueline Bratt.
Handlar era gräl hemma oftast om samma sak? Eller är du singeln som alltid fastnar för ”fel partner”? Våra kärleksmönster kan kännas som ekorrhjul, svåra att hoppa av. Men det finns sätt att bryta loopen på!
Hälla ut sprit, gömma sig under trappen och skämmas över vad grannarna ska tänka.I en studie har barn vittnat om hur de har påverkats av att växa upp med alkoholiserade föräldrar, skriver Psychology today.Linn Englund, kurator hos Maskrosbarn, ger även sina bästa råd för att läka som vuxen.
I showen Får jag vara med öppnar Elaine Eksvärd upp om sin identitetskris, önskan om att bli hel – och inte minst alla ”korkade val” hon menar att gjort under åren.– Det är både komiskt och tragiskt. Och mänskligt, säger hon till MåBra.
Hon tänker tillbaka på när barnen var små och hur mycket hon kämpade för att få ihop en bra tillvaro för dem. Nu när barnen är vuxna känner hon att de inte värdesätter allt hon gjort. Här ber hon relationsexperten Maria Jacqueline Bratt om råd.
En svår barndom kan sätta djupa spår i livet. I studier har man sett vissa personlighetsdrag som binder samman människor som har haft en tuff uppväxt, skriver Psychology today. Här är de fem olika egenskaperna.
Pappan vill att sonen ska "härdas" och tycker inte att sonen ska få gråta. Mamman tycker att det är fel och försöker prata med pappan om det, men når inte fram. Maria J Bratt är socionom och familjerättsexpert och svarar här mamman.
I varje nummer av MåBra svarar psykologen och psykoterapeuten Anna Bennich Karlstedt på läsarnas frågor om psykologi och relationer. Den här månaden handlar det om sorg.
Människans hjärna är fantastisk och små barn är mycket bra på att lära sig saker. Forskare har intresserat sig för vilka faktorer som påverkar hjärnans utveckling. Det här menar de är viktigast för att barnets hjärna ska utvecklas på bästa sätt.
Att växa upp på landet kan låta som en idyll. Men för Babben Larsson innehöll barndomen på Gotland även övergrepp och utsatthet. Hon tog själv på sig skulden och i stället för att berätta om det för sina föräldrar gick hon in i ladugården och sökte tröst hos familjens kor. Nu har hon skrivit om sitt liv i självbiografin Barbro före Babben.
Alla som växte upp i Sverige mellan 60-och 90-talet (minst) kan relatera nostalgiskt till de här vanorna, som nu är mer eller mindre på utdöende. Här är sex saker från förr vi gärna skulle vilja återuppleva – och några som vi känner oss klara med.
Vilka är ni egentligen utanför er förälder och barn-relation? Glöm inte att vara nyfikna på varandra som människor – ni kan få veta massor av nya fina saker och lära er förstå varandra bättre!
Som förälder är du väldigt mån om att ditt barn ska få en fin barndom att titta tillbaka på. Här får du veta vilka saker som din lilla älskling kommer att minnas allra mest.
Blir du lätt irriterad på dina närmaste? Behöver du mycket tid för dig själv? Eller känner du dig lätt övergiven? Här är sju vanliga beteenden som kan bero på vad vi var med om under uppväxten.
SVT-profilen Carina Bergfeldt har tidigare vittnat om sin tuffa barndom präglad av våld, hot och psykisk misshandel som lämnat stora ärr. Nu hyllar hon sin mor, Barbro Bergfeldt, som till slut fann styrkan och lämnade pappan. Trots att hon var helt nedbruten och saknade pengar på fickan.
Lizette Edfeldt växte upp med en skuldsatt förälder. En verklighet som drygt var tolfte barn i Sverige lever. "Man vill inte att någon ska se ner på en, men jag har bestämt mig för att inte skämmas."
Deckarförfattaren Sofie Sarenbrandt berättar om övergreppen hon var med om som barn i sitt sommarprat i P1. Men inte enbart för sin egen skull: "Bara fem procent av alla anmälda våldtäkter leder till en fällande dom", säger hon.
Marianne Mörck har radat upp framgångar på scen med självsäkerhet och humor. Lusten till scenen fanns tidigt men fick inget utlopp hos adoptivföräldrarna. ”Men jag har haft det inom mig. Jag är en överlevare”, säger Marianne Mörck i dokumentären Pärlemor-Mother of Pearl.
Pernillas liv förändrades för alltid när familjen krockade med ett älg och hennes föräldrar dog. Som vuxen försöker hon förstå varför hon skildes från sina syskon och adopterades bort?
Regina Lund växte upp med att längta efter sina föräldrar, som av olika skäl lämnat henne hos farföräldrarna. "Jag hade ingen aning om varför just jag blev lämnad", säger hon i veckans "Stjärnorna på slottet".
Under hela sin barndom upplevde Britta Hermansson, 55, att det fanns en stor sorg i barndomshemmet. Först i vuxen ålder förstod hon varför – bara tio månader innan hon föddes hade hennes storebror Sven dött. Händelsen har präglat hela hennes liv och nu har hon skrivit en bok om det som hände.
Kikki Danielssons mår bättre än på länge och känner äntligen att hon har kontroll över livet. I podcasten "Värvet" berättar hon också om skräcken att göra sina egna barn till skilsmässobarn. "Jag drack för att stå ut", säger hon.
Ända sedan Sanna Nielsen slog igenom som 11-åring har hon fått ta emot verbala kränkningar, först i skolan, sedan via kommentarer på sociala medier. Nu släpper Sanna en personlig låt om den delen av sitt liv och hur det gjort henne starkare. ”Folk ska känna att man får vara precis den man är”, säger hon.