RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

”Min man låter inte vår son visa känslor eller gråta”

28 nov, 2022 
MåBra Redaktionen
En mamma som håller sin son i handen
Pappan vill att sonen ska "härdas" och tycker inte att sonen ska få gråta. Mamman tycker att det är fel och försöker prata med pappan om det, men når inte fram. Maria J Bratt är socionom och familjerättsexpert och svarar här mamman.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga: Min man och jag är väldigt oense i en sak som rör vår son som är sju år. Pappan tycker att han ska ”härdas” och vill därför inte att han ska gråta eller visa när han är ledsen. Han ställer hårda krav på honom och säger att han ska ”ta sig samman” och visa att ”han är en man”. Jag ser hur pojken kämpar för att göra sin pappa till viljes.

När pappa inte är hemma blir pojken ”liten” och kryper upp till mig om han blir ledsen. Jag låter honom göra det, tvärtemot pappans vilja som är att jag ska skjuta undan honom och ”härda” honom. Pappan har väldigt svårt att visa känslor av sorg och rädsla och jag tror att han blev behandlad likadant när han själv var liten. Men vår pojke är så liten och jag tycker det är självklart att trösta honom och att han ska få vara ledsen, liten och rädd. Men det vill min man inte lyssna på. Har du några råd till mig? /Oense

Se också: Här är barnnamnen som spås bli populära 2023

Här är barnnamnen som spås bli populära 2023Brand logo
Här är barnnamnen som spås bli populära 2023

Maria J Bratt, socionom och familjerättsexpert, svarar:

Jag måste säga att jag blir ledsen av det jag läser. Det är sorgligt att en liten pojke inte ska kunna få känna alla de känslor han gör, utan att några anses fel. Idag har vi kommit väldigt långt med att behandla både flickor och pojkar så lika som möjligt och bejakar att barn av båda könen har rätt till alla sina känslor.

Annons

Fortsätt trösta och stötta

Jag förstår att det blir svårt för dig när du och din man har så olika syn på detta. När man blir förälder tar man med sig mycket från sin egen barndom. Somligt är bra och somligt är det inte. Därför är det viktigt att man är öppen för att förändra sig och ta in nya tankar när det gäller ens barn. Jag tycker du ska stå på dig när det gäller din åsikt att låta pojken vara liten, ledsen och rädd och ge honom tröst när han behöver det. Din man ska inte hindra dig att trösta pojken.

Kanske vore det bra om ni tillsammans pratade med en barnpsykolog, kurator eller sköterska på BVC om detta, för det är säkert inte lätt att övertyga din man om att pojken inte ska, eller behöver, härdas. I värsta fall kan det få motsatt effekt och göra pojken osäker och otrygg. Hoppas din man kommer på andra tankar. I annat fall får du göra allt du kan för att stötta och trösta din pojke när han behöver det.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor, Maria J Bratt, som är socionom och familjerättsexpert, är en av dem.

Vill du också ställa en fråga till henne? Mejla till: [email protected]. Skriv Marias namn i ämnesraden så vi vet vilken expert just du vill ställa din fråga till.

Foto: TT

Annons