RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

4 steg många missar hos sig själva när de letar efter kärleken

15 jul, 2023 
Lemarc Thomas och par som håller handen
I jakten på en partner tappar många bort sig själva. Men om du tittar förbi den traditionella checklistan över vad du söker i en drömpartner, och börjar med de här fyra stegen ökar du möjligheten att hitta både kärleken och ett mer genuint förhållande till dig själv. Det menar traumapsykologen Lemarc Thomas, som flyttade till Sverige och startade en matchmakingbyrå.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

När tidigare traumapsykologen Lemarc Thomas flyttade till Sverige och startade en matchmakingbyrå började han fundera på vad det egentligen var som ofta satte käppar i hjulet för våra relationer. När han samlade sina erfarenheter blev mönstret tydligt. Ofta bottnade det i vårt förflutna och våra tidigare erfarenheter av kärlek, både i barndomen och vuxna relationer. Dessutom finns det en rädsla för att vara sårbar och visa sitt autentiska jag.

8 tips för att bli mer bekväm med att göra saker helt ensamBrand logo
8 tips för att bli mer bekväm med att göra saker helt ensam

Vanliga misstag när vi letar partner

– Mycket av våra ageranden i kärlekslivet är programmerade av tidigare erfarenheter. Ändå är vi så omedvetna om dem. Genom lite arbete kan vi bli medvetna om de mönster som ofta sätter krokben för oss. Föreställningar vi format, behov som kanske inte tillgodosetts på länge. Att komma till viktiga insikter om sig själv och hur man faktiskt ser på kärlek baserat på tidigare erfarenheter kan göra stor skillnad för dina framgångar i datinglivet. Men det här är det faktiskt många som missar.

Annons

En annan vanlig miss i jakten på kärlek och ett fast förhållande är att inte leva efter de värderingar man säger sig eftersträva. Ibland vet man inte ens vilka värderingar man faktiskt har innerst inne, eftersom man anpassar sig så mycket för att passa in, för att bli gillad. Man säger vad man tror att den andre vill höra eller skapar en version av sig själv som man tror att den andre tycker är mer attraktiv. För tänk om man inte blir omtyckt när man är sig själv? Det blir svårt att bygga något genuint på och gör det också svårare att hitta någon vi känner oss naturligt trygga ihop med, förklarar Lemarc Thomas.

– Det bästa rådet för att träffa en långsiktig partner är att vara mer autentisk. Att våga vara sig själv, även om det inte kommer falla alla i smaken. Vet du inte riktigt vad det är så är det första steget att ta reda på det.

Hur påverkar trauman våra relationer och vad vi letar efter hos en partner

En av de faktorer som hindrar oss i relationen till oss själva är våra trauman, som just nu har blivit ett ord på allas läppar, då i bemärkelsen av mindre trauman som man kanske inte ens själv vet satt spår.

Annons

– Det behöver inte nödvändigtvis röra sig om återkommande ’’vardagstrauma’’, utan snarare mindre, relationella trauman som att bli avvisad av en vän, att bli utelämnad från en fest, att bli utskrattad i skolan. Lemarc menar att upplevelser likt dessa kan bygga upp, skapa eller bekräfta en självbild eller tro hos personen i fråga att denna inte är värd kärlek eller att en viss del inte är attraktiv.)

– Ta dig tid att sätta dig ner och tänka igenom och connecta med dig själv. Mycket av våra erfarenheter är inte integrerade i våra nuvarande liv, de är heller inte uppdaterade efter de vi är nu. Det betyder att vi fastnat i erfarenheter från vårt förflutna. Ser vi på dessa trauman med de ögonen ser vi det ofta plötsligt från en helt annan vinkel. Men det kräver att man tar sig tiden och vågar möta obehaget. Men framför allt – att se på sig själv med en objektiva vänlighet, som ditt mest kloka jag skulle erbjuda en god vän).

Annons

Romantisk realism

Övningstips

Gå igenom din livsresa. Rita upp den som en tidslinje med de viktigaste nedslagen och upp- och nedgångarna. När du ser det framför dig kan plötsligt sambanden bli tydliga. Vilket är ditt narrativ, vad har du lärt dig och vad betyder det för dig just nu?

Vad fick dig att känna dig tillfredsställd i tidigare förhållanden? Och vad har du längtat efter? Dessa två frågor ger oss snabbt ganska mycket insikt i våra innersta behov. Många har inte riktigt utforskat det innan, och har man väl öppnat den dörren brukar man bli nyfiken på att gräva mer.

Lemarc tycker också att det är dags att skrota gamla romantiska klyschor. Vi vet att relationer inte är som i sagorna, ändå lever den fantasin kvar. Han lobbar istället för romantisk realism – vilket tangerar tankarna ovan. Att identifiera vad vi behöver och vill ha i ett förhållande och medvetet agera för att skapa det. Att själva ta ägandeskap för att skapa magin och romantiken vi vill ha.

– Väldigt ofta hör jag från klienter att ”jag vill inte berätta vad jag vill ha, jag vill att hen ska förstå det själv. ”Det är lika inte romantiskt om jag måste berätta”. Men då brukar jag kontra med ”hur romantiskt vore det inte att faktiskt få dina innersta romantiska önskningar uppfyllda då?”.

Annons

Hitta din drömpartner – 4 steg som gör vägen dit både enklare och härligare

Äg din historia

Var medveten om vad kärlek är för dig. Lär känna ditt ”inre barn”, var du kommer ifrån, vad du har för grundläggande behov i en relation och hur du kan känna dig trygg.

Lev ditt liv nu

Om första steget handlar om din historia, handlar det här om nuet. Hur du vill leva ditt liv, vilka grundvärderingar som är viktigast för dig och hur du kan leva mer sant. Hur kan du hela trauman som du har låtit begränsa dig?

Ringa in din drömpartner

Träffar du inte den rätta? Ringa in vad som är viktigt och vad kompatibilitet verkligen betyder för dig.

Gör något

Gå ut och träffa människor du är intresserad av. Var ditt autentiska jag.

I höst gör Lemarc Thomas också premiär för den svenska tv-publiken, som expert i ett nytt, ännu hemligt dejtingprogram på SVT. Givetvis kommer de fyra stegen vara en del av verktygen.

Annons