Eva Armini blev bortadopterad – föräldrarna jetsetade i media

12 jul, 2023 
Eva Armini
Lyssnarnas sommarvärd 2023 Eva Armini bjuder på en berättelse som beskrivs som en släkthistoria och hur vi formas av omständigheter. Men det är också en historia om spännande, nästan osannolika sammanträffande, drivkraft och hopp. En påminnelse om att det går att hitta möjligheter även i mörker – om att skapa sin egen lycka.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Berättelsen om Eva börjar med en annons i tidningen Husmodern 1946 – ”Baby från goda förhållandes söker adoptivhem. Helst direkt från BB.” Riktigt så blev det inte. I 21 dagar fick hon vänta, invirad i handdukar i en resväska på vardagsrumsgolvet innan den nya mamman hämtade henne.

Eva Arminis sommarprat

När hon var ungefär fem år gammal fick hon veta att hon legat i någon annans mage – någon som inte ville ha henne. I Sommar i P1 berättar 76-åriga Eva Armini om hur det format henne.

Den biologiska pappan var journalist och mamman modell, eller mannekäng som det hette på den tiden. Ofta syntes hon på både mingelbilder och omslag, samtidigt som Evas barndom hos adoptivföräldrarna präglades av mycket bråk, drama och mörker. Men det finns också ljusa minnen och Eva rustas med såväl självförtroende som vackra kläder, något som väcker ett modeintresse som går som en röd tråd genom historien – via mamman, adoptivmamman och Eva själv. Som i sin tur inspirerar en viss Carin Rodebjer.

Annons

Men inte minst ger uppväxten en drivkraft och beslutsamhet att forma sitt liv så som hon vill ha det.

Marianne Mörck om uppväxten som adopterad: "Jag blev inlåst i tre dagar"Brand logo
Marianne Mörck om uppväxten som adopterad: "Jag blev inlåst i tre dagar"

Kontakt med den biologiska pappan

Som ung vuxen skriver hon ett brev till sin biologiska pappa, som överraskande nog omedelbart svarar: ”Älskade dotter, detta har jag väntat på. Kom och besök mig. Jag betalar resan.”

Han lever dock helst på sina villkor, visar det sig när de väl möts. En äventyrare som vill hålla sig från sådant han tycker är jobbigt. Ändå håller de kontakten livet ut.

Men det turbulenta starten till trots fylls Evas liv av såväl äventyr som glamour, och framför allt både kärlek och tryggheten i maken Olof. De lever mycket lyckliga tillsammans, får barn och skapar de sig vardag i alltifrån Vänersborg till Tanzania, tills de tillslut hittar hem på Gotland.

Annons

Kontakt med mormodern

En vacker dag ringer plötsligt hennes biologiska mormor, som från början inte ens känt till att Eva fötts. När de möts får Eva veta på att hennes mamma gått bort ett år tidigare.

Hon får hennes diamantring och dyra designerkläder, men inte minst får hon, om än decennier för sent, en tio år lång fin mormor- och barnbarnsrelation. Hon får också andra nya släktrelationer som både ger svar och väcker nyfikenhet. Men frågan om varför mamman inte ville ha henne förblir obesvarad.

När sedan adoptivmamman många år senare dör drabbas Eva däremot, eller kanske därför, ganska oväntat av en förlamande sorg berättar hon: ”Det var ju hon som tog hand om mig. Jag tror att hon då till slut blev min mamma. Min olyckliga mamma.”

Lyssnarnas sommarpratare 2023 gör nedslag i många platser och personer som knyts samman på ibland häpnadsväckande vis, fint inramat av musik från alla de världens alla hörn som Evas berättelse tar oss till.

Lyssna på hela Eva Arminis sommarprat här. Sommar i P1 släpps som podd kl. 07.00 och sänds i P1 kl. 13.00.

Foto: Meddi

Annons