QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

5 saker som ditt barn kommer att komma ihåg om dig

07 apr, 2022 
Bild på en glad familj med mamma, pappa och dotter som skrattarS
Som förälder är du väldigt mån om att ditt barn ska få en fin barndom att titta tillbaka på. Här får du veta vilka saker som din lilla älskling kommer att minnas allra mest.
Annons

Att vara förälder är fantastiskt på många sätt, den där kärleken du känner går knappt att beskriva – och den där kärleken du får tillbaka är det bästa som finns. Men föräldraskapet kan också upplevas som svårt. Alla nya känslor som dyker upp, oron om att något ska hända och ansvaret du känner för den där lilla som du ska få följa genom livet är näst intill ogreppbart. Du vill vara den där trygga famnen som barnet alltid kan komma till, samtidigt som du också kanske känner att det där med att sätta gränser och uppfostra är minst lika viktigt.

Det händer att vi ibland tänker på hur barnet upplever sin barndom – för det enda vi vill är ju att den ska vara något fint och vackert att titta tillbaka på. Det här gör att vi lätt stressar över saker som kanske egentligen inte spelar någon roll. Här berättar vi om 5 saker som verkligen betyder något.

Se också: Barnnamn som spås bli populära 2022

Barnnamn som spås bli populära 2022Brand logo
Barnnamn som spås bli populära 2022

5 saker som ditt barn verkligen kommer att minnas om dig

En bra påminnelse till alla föräldrar.

1. När du hjälper hen att prova något nytt

Hoppa från en klippa ner i havet eller sjunga solo på en konsert – ja, att som barn våga göra dessa saker kräver en gnutta mod. Att som förälder stå bredvid, hålla handen eller applådera när barnet går utanför sin bekvämlighets zon är viktigt, det hjälper barnet att stärka självförtroende samtidigt som det skapar fina barndomsminnen.

Annons

2. När du får hen att känna sig trygg (och otrygg)

Det enda man vill som förälder är att skydda sitt barn. Ingenting får hända din lilla skatt. Barnet kommet minnas situationerna när du tröstat och varit den där trygga famnen, det vet vi. Men alla är vi människor och ibland behöver även föräldrarna kunna visa sitt känsloregister. De gånger du höjer rösten eller blir irriterad gäller de att även då få barnet att känna sig trygg.

3. När du skapar traditioner

Barn älskar att vara spontana, och de är experter på att vara här och nu. Dock är det bra att komma ihåg att det ofta är återkommande händelser som ditt barn faktiskt minns. Fredagsmyset när veckan är över eller den goda tårtan ni åt när hen fyllde år. Stora som små traditioner är något som kommer följa hen genom livet, och i bästa fall något som kanske kan föras över till nästa generation.

4. När du har tid för hen

I en vardag som handlar om att få dagarna att fungera är det så lätt att säga ”vänta lite älskling, jag ska bara...”. Men vet du, barnet minns inte disken på köksbänken eller dammråttorna i hörnen – hen minns den tid ni fick tillsammans. Det kan handla om att sparka fotboll en kvart eller baka en kaka, det är dessa ögonblick som betyder allra mest.

5. När du kan ge exempel – och inte bara säger en massa ord

Det finns ett talesätt som heter ”barn gör inte som vi säger, de gör som vi gör” och i många fall stämmer det. Oavsett om det handlar om att uppfostra eller bara vara tillsammans är det bra att komma ihåg: det barnet kommer att minnas är de gånger du kan visa eller ge konkreta exempel, istället för att säga det du tänker med ord.

Källa: Foreverymom.com

Foto: TT

Annons