9 maträtter svenskar älskar – men som är obegripliga för andra

ärtsoppa, surströmming och blodpudding

Allt fler svenska kockar gör succé över hela världen med svensk matkultur, något som lett till en ny stolthet över svensk matlagning och svenska råvaror. Men ser man till svensk mathistoria och våra traditionella maträtter så är det med en utomståendes perspektiv ibland rätt så märkliga grejer vi med glädje petar i oss.

Här är nio klassiska svenska maträtter – som våra internationella gäster troligen inte (initialt) kommer förstå sig på varför de flesta av oss älskar.

Fem klassiska maträtter som vi helt glömt bort
0:56

Efter reklamen: Fem klassiska maträtter som vi helt glömt bort

(0:56)

Slå på ljud

1. Blodpudding med sylt

Mmmm... Perfekt tillagade blodpuddingsskivor med en klick rårörda lingon, bacon/fläsk och ett stort kallt glas MJÖLK (trots att man inte bör...)! Så gott – tycker de flesta av oss. Men, har man inte vuxit upp med rätten kan det bli svårt att övertala personen i fråga. "Jo det är en kompakt klump gjord på nedmalt svinblod, späcktärningar, öl, sirap och lök"!

2. Palt och kroppkakor

Potatisbaserade bollar som fylls med fläsk och lök (eller andra spännande ting) – doppat i sylt och smör! What's not to like, tänker vi? Jättekonstigt tänker nog många andra. Allmänt så kan vi ju konstatera att svenskens fascination för potatis i olika slags mosade former är något extrem. Potatismos, potatisbullar, raggmunk, Janssons frestelse – ja, ja, ja, ja!

kroppkakor

3. Ärtsoppa med ugnspannkaka

Ärtsoppa på torsdag är inte lika utbrett som förr, men länge var det en självklar lunch i skolmatsalen och armén. Hade man tur fick man degig och lite slemmig tjockpannkaka till efterrätt!

4. Bruna bönor med fläsk

Simpla klassikern – värm upp konserven med bruna bönor och du är klar. Serveras också som mycket annat i det svenska köket ihop med fläsk, inte konstigt att vi är tokiga i salt i det här landet!

Maträtter vi minns från barndomen – men som är på väg att försvinna

5. Fiskbullar med kokt potatis

Kanske aningen utdöende rätt? Men än så länge finns fortfarande Abbas fiskbullar i hummersås och dillsås (som är den eviga vattendelaren) att tillgå i livsmedelsbutikernas konservhylla. Serveras givetvis med vår heliga favorit – kokt plugg!

6. Sill, anjovis och gravad lax

Råa bitar av fisk som återkommer vid ALLA våra festliga högtid, något vi inte riktigt kan motivera för en utomstående. Ändå längtar vi tills det är dags för julbord, midsommarlunch och påskbuffé.

sill med lök och citron

7. Surströmming

En av Sveriges mest debatterade maträtt – som du antingen hatar, eller älskar! Under produktionen av surströmming så läggs det till massa salt för att förhindra fisken från att ruttna. Fisken fermenteras sedan i cirka 6 månader för att ge den sin starka (och på sina håll ökända) lukt och smak. Försök övertyga någon som inte vuxit upp med detta att äta något som stinker att bäst före-datum gått ut för länge sen.

Quiz: För att ha koll på de här maträtterna måste du vara över 50 år

8. Filmjölk, knäckebröd (med Kalles kaviar!) eller gröt

Känns det inte väldigt svenskt att äta frukostmat till middag? Konceptet sträcker sig i alla fall långt bak i historien enligt sajten Släkthistoria, som menar vi normalt åt varm middag omkring 13.00 och aftonvard, ofta bestående av gröt, någon gång mellan 16 och 18.

9. Korv på burk

Bullens pilsnerkorv – "med över 60 år på nacken har den nått kultstatus", skriver tillverkaren på sin hemsida. Och det får vi nog lov att hålla med om. Men inte hade vi kunnat knäcka en burk när vi har finbesök från utlandet? Eller?

Inspiration: Livsmedelssverige
Foto: TT

Utvald läsning