Sanna Nielsen om mobbningen som inspirerade nya låten: “Ni är inte ensamma”

Sanna Nielsens nya singel, ”Inte ok”, berör mobbning och näthat, något som är verklighet för många barn och unga i landet – men även något som Sanna själv utsattes och utsätts för.

Läs även 5 saker du aldrig ska säga till ditt barn

Hon har sedan tidigare varit öppen med sina erfarenheter och kontaktas därför ofta av barn och unga som söker stöd, det är till dem hon vänder sig med nya låten.

– Jag vill inte att folk ska känna sig ensamma. Det ska inte vara en sorgsen låt i sig, det finns två rader i den som säger ”ni ville se mig svag, jag blir starkare”, det är hela poängen med låten, att folk ska känna att man får vara precis den man är.

När hon slog igenom som 11-åring var det något som stack i ögonen på en del i hembyn Bromölla, Skåne.

– För mig var det verbalt, det var mobbning med ord som skreks åt mig i korridoren, de ritade karikatyrer av mig och mitt ansikte. Hela skolan hade samlats när jag kom ut från en Hemkunskapslektion och en bild ramlade ner i mitt huvud, där det stod en massa konstiga hemska saker. Och så står 100 personer och kollar, en del skrattar, en del är förfärade – men ingen vet vad de ska göra.

Läs även Lider ditt barn av depression? Här är 11 tecken

Fritiden och musiken blev hennes frizon, när hon kom hem från skolan stod hon och sjöng till Céline Dion i flera timmar. När hon började gymnasiet slapp hon plågoandarna, men som en offentlig person får hon ta emot kränkande kommenterar på sociala medier.

– Jag känner att jag har fått otroligt mycket kärlek och har varit ganska förskonad från näthat, men folk tar sig ändå rätten att tycka, tänka och skriva ”Gud vad du är ful” eller ”Usch, jag kräks när jag ser dig på tv”. Och så går jag in och tittar på den personens profil för att jag blir nyfiken på vad det är för person, och då är det kanske en mamma som har en tvåårig son som tycker själv att det är okej att uttrycka sig på det här sättet.

Men hon säger samtidigt att den typen av kommentarer också gör henne starkare.

– Jag intalar mig själv att det här är inte rätt, det är inte okej. Att jag vet bättre än den personen gör, och att den som skriver vill ha uppmärksamhet, det finns så många aspekter av det.

Vad är ditt råd till barn som hör av sig till dig och vill ha hjälp?

– Jag försöker stärka deras självförtroendet och framförallt deras självkänsla, med orden: ”Du duger precis som du är, du får inte låta någon annan säga något annat och även om de gör det så får du inte tro på det. För alla är vi precis lika mycket värda och precis lika fina individer”. Jag brukar också fråga om de har någon dröm, om de gillar att sjunga eller dansa. Oftast har de ju det, och det var det som hjälpte mig när jag gick i skolan.

 Läs även 6 idiotiska saker som vuxna säger till barn

Vuxenmobbning: Susanne mobbades till utbrändhet

Läs också: Vuxenmobbning: Susanne mobbades till utbrändhet

Utvald läsning