Fråga psykologen Fråga KBT-terapeuten Narcissism Utmattningssyndrom Hantera känslor Så fungerar dopamin ADHD Om MåBra

5 vanliga egenskaper hos personer som haft en svår barndom

26 jan, 2023
AvRosanna Berg
Splitbild: En kvinna har ångest och en kvinna är på jobbet

En svår barndom kan sätta djupa spår i livet. I studier har man sett vissa personlighetsdrag som binder samman människor som har haft en tuff uppväxt, skriver Psychology today. Här är de fem olika egenskaperna.

För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Hur du har vuxit upp kan både forma dig och prägla ditt liv – oavsett om det är fin eller jobbig barndom.

Se också: 7 beteenden vi kan ha med oss från barndomenBrand logo
Se också: 7 beteenden vi kan ha med oss från barndomen

Enligt flera studier har man sett ett samband hos personer som haft en tuff uppväxt med vissa typer av personlighetsdrag som vuxna, rapporterar Psychology today.

Traumatiska barndomsupplevelser

Forskning presenterad i The ACE Study (Adverse Childhood Experiences), identifierar svåra barndomsupplevelser som ökar risken att drabbas av medicinska, psykologiska och sociala problem som vuxen. Här är de vanligaste:

  • Psykiskt, fysiskt och/eller sexuellt våld mot barnet eller inom familjen.

  • Känslomässig eller fysisk försummelse – föräldern är frånvarande eller lyckas inte tillgodose barnets behov med exempelvis mat hemma, eller kläder i rätt storlek.

  • Missbruk, kriminalitet eller psykisk ohälsa hos föräldern.

  • Föräldrars skilsmässa eller annan separation från föräldern.

Källa: Forskning.se.

Det kan handla om att man har upplevt fysiska eller psykiska övergrepp, att ens föräldrar separerat, eller missbruk och våld i hemmet, för att nämna några av de exempel som sajten tar upp.

Annons

Här är vanliga personlighetsdrag som ofta återfinns hos människor som vuxit upp under tuffa förhållanden:

1. Är en orolig och känslig själ

Att växa upp under svåra förhållanden kan lämna en med många negativa känslor. De personerna kan tendera att lättare bli deprimerade, oroliga, arga, få panikångest och ångest överlag, skriver Psychology today. Det kan också ta tid att smälta känslorna som gjort en upprörd. Det här kan hänga ihop med att man som barn kanske upplevde svåra situationer och känslor utan att veta hur man ska hantera dem.

2. Är arg och impulsiv

Precis som att ens svåra barndom kan göra att man blir en orolig och känslig själ som vuxen, har man också sett i studier tendenser till att bli mer impulsiv, arg och aggressiv både verbalt och fysiskt, skriver Psychology today.

Det kan handla om beteenden som man själv sett eller upplevt som liten och på så sätt snappat upp – eller att man har utvecklat dem själv som en slags försvarsmekanism mot exempelvis svek eller illa behandling.

Annons

3. Har svårt att anpassa sig

Ett annat personlighetsdrag man har sett hos människor som blivit illa behandlade som barn är att de kan vara svåra att komma inpå livet. De kan ha svårt att sammarbeta eller interagera med andra människor i olika sammanhang, och kan därmed uppfattas som något av ensamvargar. Vad dessa tendenser beror på kan ha att göra med att det finns mycket negativa känslor, irritation och ilska i bagaget från uppväxten.

4. Är framgångsrik

En tuff start i livet kan leda till att man som vuxen blir arrogant och självgod på ett ohälsosamt sätt. Kanske fungerar den ”hårda” ytan som ett skyddande lager ovanpå känslor av otillräcklighet och sårbarhet. Det är inte helt ovanligt att dessa personer söker sig till kändisskap eller gör framgångsrika pengakarriärer som ett sätt att försöka döva sitt förflutna på, skriver Psychology today.

Har du syskon du gillar och kommer överens med? Grattis, ta vara på dem!

5. Har svårt att hitta mening

I jakten på framgång kan dessa personer samtidigt vara sökande efter mening i livet. De kan exempelvis ha svårt att hitta genuina intressen eller känna lust för saker i vardagen. De kan ha svårt för att slutföra uppgifter, eller känna sig nöjda över sina prestationer. De är självständiga och till och med distanserade, skriver Psychology today.

Annons

Hjälp för den som mår psykiskt dåligt

Bris – för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatta på bris.se.

Jourhavande medmänniska – Ring telefonnummer 08-702 16 80 eller chatta via hemsidan.

Jourhavande kompis – En chatt för barn och unga upp till 25 år.

Mind självmordslinje – Telefonnummer 901 01 eller chatta . Hit kan du vända dig även som närstående.

Annons