Studier visar: Därför ÄR det äldsta barnet bäst

Syskonrapporter kommer titt som tätt. Vissa pekar på att det yngsta syskonet oftast är favoriten medan andra menar att storasyskon oftare blir chefer. Oavsett vad, här är tre bevis för att äldsta barnet ÄR bäst.

Läs också: Problem med vikten? Skyll på dina syskon! 

1. Forskning tyder på att äldsta barnet har högre IQ i genomsnitt än sina yngre syskon. I en studie från 2007 gjord på 250 000 norska ungdomar hade förstfödda män en genomsnittlig IQ 2,3 poäng högre än sina yngre bröder.

2. Att bana väg för sina syskon betyder att äldsta barnen lär sig ett seriöst ansvar tidigt i livet. Enligt Jeffrey Kluger, författare till boken The Sibling Effect: What the Bonds Among Brothers and Sisters Reveal About Us, brukar äldsta syskonet vara den i familjen som mest fokuserar på lojalitet och traditionell prestation. Som ett resultat ses de ofta som mer lydiga och ansvarsfulla.

Läs också: Dina syskon kan vara viktigaste relationen i livet

3. Inte bara är äldsta barnet ofta bättre i skolan, de kan också bli mer framgångsrika i den professionella världen. Enligt psykologen och professorn Ben Dattner från New York University är förstfödda mer prestationsinriktade och måna om att glädja sina föräldrar. Forskning tyder också på att de tenderar att dominera sina yngre syskon som en slags myndighetsfigur, vilket gör dem mer beredda att ta ledarroll i den professionella världen.

Behöver du fler bevis? Läs detta!

Läs också: Småsyskon är bättre bilförare

Foto IBL

Artikeln publicerades först på ELLE.

 

Utvald läsning