Experten: Nej, C-vitamin fungerar inte mot förkylning!

D-vitamin mot förkylning

Sveper du också c-vitaminshots, klunkar en brustabletter eller frossar i citrusfrukter när förkylningen kickar in? Då kan du sluta, koncentrerad c-vitamin fungerar nämligen inte alls mot sjukdomen. Det säger MåBra:s nutritionist Anki Sundin till Vardagspuls.

Enligt Anki Sundin är de tester som gjorts på c-vitaminets inverkan vid förkylning små – och för få. De slutsatser som kan dras skulle kunna luta åt att c-vitamin förkortar sjukdomstiden, med några timmar. Och då är det dessutom en klar överdosering av c-vitamin det handlar om.

– Det handlar om grammängder i vissa fall, alltså 10 gånger mer än det rekommenderade intaget, säger hon till Vardagspuls.

Läs mer: Förkyld? Vi har tagit fel vitamin hela tiden!

Enligt Sundin är de negativa konsekvenserna betydligt större än eventuella hälsofördelar vid så så stort intag. Hon menar att för mycket c-vitamin stressar kroppen inifrån, vitaminets antioxidativa egenskaper får motsatt effekt och skapar fria radikaler istället för att bryta ner dem. En process som är starkt kopplad till cellernas åldrande.

Att överdosera c-vitamin via kosten är omöjligt, och att få brist likaså. Att äta varierat med mycket frukt och grönt ger bästa skyddet mot förkylning, men ett enskilt livsmedel eller näringsämne bör inte presenteras som ensam lösning, säger Anki Sundin i artikeln.

Ställ din fråga till Anki Sundin

Läs mer om Anki Sundin och ta del av hennes värdefulla tips i MåBra nummer 4.

Anki Sundin är nutritionist och svarar på dina frågor om kost, näring och matvanor. Ställ din fråga via vår expertpanel och håll utkik efter svaret i kommande nummer av MåBra och på vår expertsida!

Till MåBra-experterna!

Läs mer: Förkyld? Vi har tagit fel vitamin hela tiden!

Utvald läsning