HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Bokaktuelle Johannes Cullberg: "Jag vill förbättra folkhälsan"

11 okt, 2023 
Emelie Isacsson
Johannes Cullberg står lutad mot en vägg utomhus
Johannes Cullberg har själv inte alltid levt särskilt hälsosamt, men lärt sig med åren. Ibland den hårda vägen. Nu vill han få fler att må bra med riktig mat, söndagsprepp, sockerbombsvarningar – och sin nya bok Ta makten över din hälsa på 12 veckor.
Annons

Söndagarna tillbringar han framför spisen där han svänger ihop veckans matlådor. Där emellan rekar Johannes Cullberg sockerbomber på butikshyllorna, lobbar för varningstexter på läskburkar, synar näringsskillnaderna i quinoa och råris samt går över stock och sten i skogen. De nästan 240 000 personer som följer honom på Instagram hänger med.

– Mitt mål är att förbättra folkhälsan. Jag är så förbaskad på hur illa ställt det är och att det är så få som gör någonting åt saken, säger Johannes Cullberg och fortsätter:

– Det här med hälsa är svårt och jag påstår inte att jag har alla sanningar, men jag har hållit på med det här länge och tycker det är kul att utbilda. Jag är bra på att förklara komplexa saker på ett enkelt sätt och det har tydligen blivit uppskattat.

Han började sin karriär som strategikonsult inom dagligvarubranschen och var bland annat med och startade upp Lidl i Norge. Han jobbade mycket och sov lite. På helgerna var det fest till långt in på nätterna, med mängder av alkohol och cigaretter, samtidigt som han snittade åttio arbetstimmar i veckan.

Annons

– Jag gjorde saker på fyllan som jag inte var stolt över, men framför allt så mådde jag skit, berättar han.

Johannes Cullberg

Ålder: 49 år.
Bor: Lidingö i Stockholm.
Familj: Frun Cathrine, barnen Sima, 14, Joar, 11, Nina, 7, en hund och två katter.

Han gick vidare som vd för Feelgood, ett bolag inom företagshälsovården, och utbildade sig till personlig tränare. Bolaget blomstrade, men han orkade inte fira dess vinster. Han blev utbränd, var tvungen att dra i handbromsen och sade upp sig. I stället började han jobba för sig själv och slog 2015 upp dörrarna till den ekologiska matvarukedjan Paradiset – som fem år senare stupade under pandemin. Sedan dess har han coachat klienter till att göra livsstilsförändringar.

I sin nya bok Ta makten över din hälsa på 12 veckor skriver han om sin krokiga hälsoresa och delar med sig av sina verktyg för en sundare livsstil.

– Förhoppningen är att folk ska förstå hur styrda vi är av de stora livsmedelsföretagen, som tjänar fruktansvärt mycket pengar på chips, läsk, glass och färdigrätter. De använder våra evolutionära svagheter för att ta kontroll över vårt begär. Kombinerar du socker, fett och salt på rätt sätt så triggar du hjärnans belöningssystem och signalsubstanser som dopamin, vilket får oss att vilja ha mer. Vi blir beroende av skräpmaten, det är ett biokemiskt resultat.

"Riktig mat" – enkel väg till bättre hälsa

Johannes Cullberg pratar mycket om ”riktig mat” och att det är en enkel väg till bättre hälsa.

Annons

– Hade du frågat din mormor vad riktig mat är, då hade hon tyckt att du var knäpp i huvudet. Det fanns nämligen bara riktig mat förr. Det är sådan mat som inte behöver en lång innehållsförteckning: fisk, kött, ägg, grönsaker, frukt och egenbakat bröd till exempel.

– Det finns inte ett recept på god hälsa som gäller för alla, men det här med riktig mat tror jag är ganska universellt. Sedan säger jag inte att det är lätt att förändra det liv man lever och börja äta riktig mat, för det gäller att kunna bryta sig loss från det här beroendeförhållandet, säger han.

I boken skriver Johannes Cullberg om sin uppväxt under ”fettskräckens” 1980-tal, där minimjölk och Lätta hade sin fasta plats på frukostbordet, och att han som barn hade kunnat vara affischpojke för sockerindustrin. Som tonåring och ung vuxen var paradrätten stora lass av makaroner med delikatessköttbullar och ketchup.

– Jag har tränat sedan jag var femton. Jag var lång och väldigt smal och försökte bygga muskler. Det gick inte så bra, för jag missade hela kostdelen. Det var först när jag började klura ut det som det tog fart.

Annons

Små förändringar ger resultat

Han tränar styrketräning fem dagar i veckan, men det är just kosten som är hans stora passion.

– Maten vi stoppar i oss är information som programmerar varenda cell i kroppen. Ger vi cellerna fel information så sätter vi i gång fel processer. Då bygger vi ohälsa. Ger vi dem rätt information så bygger vi en stark och hälsosam kropp och ett hälsosamt sinne, säger han och fortsätter:

– Det handlar inte om att leva perfekt. Små förändringar kan ge enorma resultat.

Johannes Cullberg går ner i split på gymmet
Johannes Cullberg tillbringar en hel del tid på gymmet – men det är kosten som är hans passion.

Vad innebär det att vara hälsosam?

– För mig handlar det om att man ska må så bra som man kan. Att få ut maximalt av livet genom att man är frisk, stark och glad. Så fort du är begränsad av någonting, det kan vara din energi och ditt humör eller att du fysiskt inte klarar av det du vill göra, då är du inte hälsosam.

Annons

Är det viktigt hur kroppen ser ut?

– Hur den känns är viktigast, absolut. Men sedan är vi väl vi alla lite fåfänga, det är inget att hymla med. Men om vi mår bra, då syns det på utsidan; man skiner på ett annat sätt, har mer kick i steget och energi i blicken, säger Johannes Cullberg.

När han började lägga ut lättklädda före- och efterbilder på sina klienter på Instagram fick han både hiss och diss av sina följare.

– Det är så rackarns svårt att kommunicera, på sociala medier måste det gå blixtsnabbt att fatta vad det handlar om. Men jag kommer att ändra mitt sätt att rapportera, jag vill inte att någon ska bli störd av det. Jag vill inte ens i närheten kopplas till vikthets, det är så långt ifrån det jag står för. Det är klienternas fantastiska energi jag vill förmedla.

Fem frågor att ställa dig själv – som minskar din stressBrand logo
Fem frågor att ställa dig själv – som minskar din stress

Brain dump ger bättre sömn

Hälsoprofilen har alltid varit nyfiken på hur kroppen fungerar och har experimenterat med olika typer av kostinriktningar och fastor. Förutom att träna och äta ”riktig mat” är skogen viktig för hans välmående. Där blir han lugn och kan andas. Efter utbrändheten har han lärt sig att lyssna på sin kropp och ha koll på varningssignalerna.

Annons

– Den främsta varningssignalen är när du börjar sova dåligt, när du vaknar på natten med ångest och jobbtankar som snurrar. För mig har det fungerat bra att göra en så kallad brain dump på kvällen. Jag har ett block och en penna vid sängen där jag skriver ner allt det som snurrar i huvudet. Sedan slänger jag pappret eller sparar det som en att göra-lista till morgondagen. Det är löjligt effektivt.

Johannes 10 tips för att äta mer hälsosamt

  1. Ät dig mätt på riktig mat. Välj mat som är gjord av ­råvaror i sin naturligaste form.
  2. Välj protein med omsorg. Välj proteinkällor – kött, fågel, fisk eller vegetariskt – som är så naturliga som möjligt.
  3. Maxa det gröna. Välj helst grönsaker som är i säsong och gärna ekologiskt.
  4. Undvik ultraprocessad mat. Den innehåller mycket ­energi, men knappt någon näring.
  5. Laga maten själv. Ibland kan det ta emot – ett tips är att laga flera portioner och spara i matlådor.
  6. Ät lugnt och gärna i sällskap. Att tugga och uppskatta maten hjälper kroppen att ta upp näringen på bästa sätt.
  7. Var kritisk mot hälsobudskap. Tänk en gång extra när du ser häftiga budskap som ”utan tillsatt socker” och ”rik på omega-3”.
  8. Njut av sött vid valda tillfällen. Socker får vårt blodsocker att åka berg-och-dalbana.
  9. Skilj på hunger, matlust och förväntningar. Skilj på vad du behöver äta, vad du vill äta och vad du borde äta.
  10. Respektera maten. Den är ditt viktigaste ”livsmedel” – den ger oss näring och energi för ett långt liv.

Källa: Ta makten över din hälsa på 12 veckor

Annons

Har slutat dricka alkohol

Han berättar att han i princip har slutat dricka alkohol men inte har några förbud i övrigt när det gäller mat, även om han sällan äter godis och kakor – han blir lätt illamående. Han menar att förbud snarare gör att man vill ha det förbjudna extra mycket.

– I stället för att ta bort dåliga saker, lägger jag till bra saker. Till slut finns det inte plats för det dåliga på tallriken. Lägger jag till extra broccoli får jag inte plats med all sås som jag ville ha. Det är ett bra knep.

Regeln som han har döpt till ”Aldrig två i rad” är ett annat knep. Regeln säger att det är okej att skippa fysisk aktivitet en dag, men inte två dagar i rad. Det kan vara okej att äta pizza eller skräpmat flera dagar i veckan, men aldrig två dagar i rad.

– Annars är det lätt att det blir tre dagar i rad och sedan är det plötsligt en vecka, tre veckor … och sedan är det kört, säger han.

Matlådor och söndagsprepp underlättar

Att få plats med träning, nedvarvning och ”riktig mat” i en hektisk vardag är inte alltid så lätt. Det kräver tid och det är här hans skötebarn matlådorna kommer in i bilden.

Annons

– Matlådor är så himla magiskt, bra och praktiskt. Kommer du hem stressad från jobbet och ska ställa dig och laga mat från grunden är det lätt att det blir något annat än riktig mat. Matlådor gör skillnad, säger han och fortsätter:

– Vi har fredagsmys och lördagsgodis och mitt mission är att göra söndagsprepp till en egen dag. Jag kan verkligen inte laga vacker mat till skillnad från alla duktiga kockar på Instagram, men jag kanske kan få andra att tänka att ”om Johannes kan laga det där, då kan jag också det”.

Boken Ta makten över din hälsa på 12 veckor hoppas han ska fungera som en handlingsplan, en karta som guidar fram till det mål som läsaren har satt för sin hälsoresa.

– Det är inte så att du efter tolv veckor är klar, fix och färdig. Men det är en start. Jag har stor förståelse och respekt för personer som är i situationen att de vill göra en hälsoförändring. För mig gick det inte över en natt. Hälsoresan pågår hela livet.

Foto: Kate Gabor, privat

Annons